U trendu

Najpoznatija letovališta Mediterana (3)

Kefalonija (Grčka)
Ovo je najveće i najbrdovitije, a kako većina smatra, i najlepše ostrvo jonskog arhipelaga. Zelene doline, guste senovite šume i doline ruža glavno su obeležje ovog ostrva, dok sela u unutrašnjosti još uvek čuvaju tradicionalni način života. Svi putevi na ostrvu, čak i oni planinski, potpuno su uređeni, pa se njima stiže do najlepših i najneobičnijih predela gde su se smestili sakriveni manastiri, slikovite podzemne pećine i jezera. Najveće bogatstvo ostrva je veliki broj predivnih plaža. Najlepša plaža ostrva i istovremeno jedna od najlepših u Evropi sigurno je Mirtos. Pogled na plažu s visokog brdovitog predela koji je okružuje čini se skoro nestvarnim.
Na istoku ostrva, u blizini jedne od najlepših grčkih podzemnih pećina – Drongarati, i fascinirajućeg jezera Melisani nalazi se duga šljunkovita plaža Antisami, okružena bujnom vegetacijom. Deo Kefalonije je i Itaka, malo ostrvo veličanstvene istorije. Itaku zovu i Odisejevom domovinom. Izuzetno ljubazno stanovništvo ovog ostrva rado se zabavlja uz vino, pesmu i igru, pa zato ne iznenađuje veliki broj praznika, veselih proslava i širok spektar noćne zabave. Posetioci su uvek dobrodošli. Preporučuje se ljubiteljima prirode i avanturistima.
Mikonos (Grčka)
Najpoznatije ostrvo iz grupe Kiklada odlično je povezano brodskim linijama s obližnjim ostrvima Tinos, Siros, Nakso, Paros, ali i s grčkim kopnom, posebno Atinom. Prestonica je svetskog džet-seta i sinonim za zabavu i najbolji noćni život na Egejskom moru. Ponosi se i svojom prirodnom lepotom, tamnoplavim morem iznad kojeg se uzdižu bela sela sa svetski poznatim peščanim plažama. Zabava i opet zabava, u predahu kupovina u tradicionalnim prodavnicama, uživanje u gurmanskim delikatesima, a možda i kraća šetnja slikovitim uličicama biće maksimum koji vas može zaokupiti u ovoj prestonici zabave. Preporučuje se ne samo ljubiteljima zabave do ranih jutarnjih časova već i onima koji žele da luduju po ceo dan i uopšte svakome kome ne smeta buka.
Lefkada (Grčka)
Četvrto po veličini jonsko ostrvo od kopna odvaja samo uzani kanal preko kojeg vodi manji pokretni most. Posebnost ostrva prepoznaju isključivo pravi poznavaoci grčke kulture, iako ono nudi sva klasična obeležja odmora u Grčkoj. Na krajnjem, severnom rtu ostrva, samo manjom lagunom odvojen od kopna, smešten je glavni deo ostrva za one koji ovde dolaze na odmor. Među jedriličarima koji ovde dolaze iz celog sveta atraktivni severni rt ostrva predstavlja jedan od najomiljenijih predela Grčke. Planine obrasle borovom šumom, a u nižim predelima i maslinama i agrumima značajno su stanište za mnogobrojne biljke, ptice i druge životinje.
Po čitavom ostrvu rastu lekovito bilje i začini: timijan, žalfija, metvica, crveni božur u okolini Englouvija, mali ljiljani kod Evi Sikelianoua, kao i jedinstvena Arenaria Leufkadia, ruža koja je dobila ime po ovom ostrvu. Uz jugoistočnu obalu protežu se predivna zelena ostrva. Madouri je ostrvo gde je inspiraciju za svoja dela dobio jedan od najvećih grčkih pesnika – Aristotel Valaoritis, a tu su i ostrva Meganisi, Skorpidi, Sparti, Tilia, Kalamos s Kastosom i na kraju, zeleni biser Skorpios, privatno ostrvo legendarnog Aristotela Onazisa. Preporučuje se jedriličarima, avanturistima, kao i onima koji svoj odmor žele da provedu podalje od svih obležja masovnog turizma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.