U trendu

Provedite odmor bez svađa i nesporazuma

Od godišnjeg odmora tradicionalno se očekuje vrhunski provod koji ćemo prepričavati još godinama. Za tim smo čeznuli u stresnoj svakidašnjici, za to smo štedeli cele godine. Ali, kao za inat, letovanje često ne prođe ni približno idilično, jer međuljudski odnosi na letovanju čestu znaju da uzavru i dovedu do razmirica i svađa. Ljubavne veze (na)puknu, članovi porodice i prijatelji se sukobljavaju, jer ne mogu da usklade različite navike, očekivanja ili sklonosti.
U svakodnevici mnogi problemi su svedeni na rutinu do neprepoznavanja, ne iznose se i ne rešavaju se, ili su tenzije usmerene na nešto drugo, primera radi, na posao. Na letovanju iskačemo iz svakodnevne rutine, jer smo sve vreme zajedno, pa se često pokaže pravo stanje odnosa, koliko smo se međusobno udaljili, zaboravili da se zabavljamo zajedno ili koliko smo zasićeni jedni drugih. U ovakvim situacijama koje dovode do trzavica i rasprava obavezno treba izbegavati prigovaranje, distanciranje i ulogu žrtve.
Različiti ljudi imaju različita očekivanja, i to je normalno. Zato pregovarajte, nađite kompromis i planirajte aktivnosti u kojima možete da uživate zajedno, ili u kojima svako može da nađe ono što mu odgovara. Umesto razmišljanja u stilu "trebalo bi i sama da znam šta želim" ili "da me stvarno voliš, razumela bi me", jednostavno recite šta želite, jer je to najbolji način da do toga dođete. Neslaganja pokušajte da rešite humorom (ali ne ciničnim) i preispitajte vlastito ponašanje. Pokažite da vodite računa o onome što zanima drugu osobu, otvorite se i delite. Usmerite se na nečije pozitivne osobine, primetite to i pohvalite ih, pokažite da nekoga cenite.
Iznenadite sami sebe, uradite nešto neočekivano, možda vam se svidi. Godišnji odmor je dobro vreme da budete slobodni i razigrani. Nova zajednička iskustva mogu osvežiti ljubavnu vezu i prijateljstvo, mogu da pozitivno razbiju svakodnevnu rutinu i inspirišu vas da upoznate druge ljude i sebe u nekom novom i boljem svetlu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)