U trendu

Putujete autom na odmor? Pripremite se!

Pripremite se – Zvuči suviše jednostavno, ali na vožnji maršutom od više stotina kilometara mogu i mali problemi, zbog loših priprema, brzo da se pretvore u glavobolju. Uvek dva puta proverite da li ste sve spakovali, da li ste kuću ili stan ostavili uredno i da li ste sredili sve što je potrebno da vaši prijatelji ili rođaci redovno prazne vaše poštansko sanduče i hrane kućne ljubimce. Na taj način nećete biti primorani da obavljate stresne telefonske pozive ili čak da se vraćate kući da biste rešili probleme. Podsetnik za putovanje biće dobrodošao kao pomoć.

Budite odmorni – To važi kako za vozača tako i za saputnike. Morate razumeti da duga vožnja fizički iscrpljuje, naročito ako ne poznajete put ili je saobraćaj vrlo gust. Vozač mora biti opušten i tokom vožnje potpuno svestan događanja u svojoj okolini. Opušteni putnici takođe doprinose da atmosfera u automobilu bude manje stresna.

Pravilno spakujte prtljag – Nemojte da preopterećujete svoj automobil i dva puta razmislite šta ćete poneti – onaj ogroman suncobran je možda apsolutno neophodan, ali ako štrči iz prtljažnika u putničku kabinu možda je bolje da ga niste poneli, nego da se sate i sate vozite neudobno i možda čak izložite opasnosti. Na auto biste mogli da montirate krovni prtljažnik (istina, nije baš najlepši, ali je vrlo praktičan) i na taj način ravnomernije rasporedite prtljag.

Proučite maršrutu – GPS je zgodno pomoćno sredstvo, ali ako unapred budete pogledali kojim putevima ćete voziti, donekle rasporedili vreme vožnje i u okvirno predvideli pauze, vožnja će biti manje stresna.

Vozite po sekcijama – Sve organizacije iz domena sigurnosti u saobraćaju preporučuju da duži put razdelite na kraće sekcije. Zaustavljanje za predah bar svakih nekoliko sati znatno će poboljšati koncentraciju vozača. Jedite laku hranu i pijte dosta vode da ne biste osećali težinu u stomaku i umor. To važi i za saputnike – svi ćete se mnogo bolje osećati ako se povremeno malo prošetate.

Pri vožnji se smenjujte – Potražite po mogućstvu suvozača sa kojim ćete se smenjivati za volanom na putu do cilja. Oboje ćete imati mogućnost da se odmorite i povećate koncentraciju. Osim toga, suvozač i kad ne vozi može da vas upozori na eventualnu opasnost.

Auto treba da bude servisiran i pregledan – Savremeni automobili su vrlo pouzdani, ali čak i manji kvar na sred dugog puta može da postane stresan i skup i da se pretvori u pravu noćnu moru. Pre nego što krenete na put ne zaboravite da pregledate gazeći sloj svojih pneumatika – ako pneumatik ne zamenite pravovremeno, možete se naći u vrlo opasnoj situaciji.

Zaustavnu traku koristite samo ako je zaista neophodno – Ta traka je predviđena za ekstremne slučajeve i ne obezbeđuje vam sigurnost. Kamioni i putnički automobili jure pored vas na samo nekoliko metara, zato – kad god je to moguće i sigurno – navucite refleksni prsluk, uključite sve žmigavce i sklonite se iza sigurnosne ograde zajedno sa saputnicima. Ako se neko od saputnika loše oseća ili mora da ide u toalet, neka se strpi, ako je ikako moguće, do sledeće benzinske stanice na kojoj ćete moći bezbedno da parkirate.

Proverite pneumatike – Da bi vožnja bila sigurna i udobna neophodno je da proverite da li su vaši pneumatici u dobrom stanju. Nije dovoljno da proverite samo istrošenost gazećeg sloja. Pneumatici treba da budu adekvatno napumpani, zavisno od toga koliko je vozilo natovareno. Ako vučete kamp prikolicu, odnosno prikolicu za prtljag ili čamac, pneumatici i na njima moraju takođe da budu u dobrom stanju. 

Preuzmite aplikaciju za sigurnu vožnju – Goodyear je specijalno za evropske puteve pripremio aplikaciju za sigurnu vožnju (Safety App). Ona sadrži korisne informacije o lokalnim saobraćajnim propisima i zakonskoj regulativi, a pored toga ima i nekoliko saveta koji su dobrodošli ako na putu naletite na probleme i tražite pomoć. Aplikacija je na raspolaganju za operacioni sistem iOS i Android.

 


izvor: Goodyear

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.