U trendu

Putujte bez stresa

Već u mislima planirate svoje naredno putovanje. Možda u vreme uskršnjih i prvomajskih praznika ili na leto. Bez obzira na to da li je vaš naredni cilj neko letovalište ili svetska metropola, unapred vam padaju na pamet problemi koji mogu iskrsnuti. Ipak, uz nekoliko malih saveta, vaše ovogodišnje putovanje moglo bi proteći bez nerviranja i stresa.
Na nekim putovanjima koja ste zadržali u sećanju, umesto da uživate i da se odmorite, morali ste da rešavate razne probleme. Kako da se fokusirate na odmor i opuštanje, a da izbegnete neprilike?
1. Zadržite neke od svojih rutina.
Pripreme za odmor umeju da budu naporne. Traju danima, mnogo stvari treba pripremiti i uvek ostaje staro pitanje: da nismo nešto zaboravili?
Problem: pojava stresa. Idete na odmor i treba da se zabavite. Ali ta promena je i izvor stresa.
Moguće rešenje: pre nego što krenete, napravite listu nekih rutinskih postupaka koje obavljate svakodnevno, a koje ne biste da zanemarite ni dok ste na putovanju. Na primer, ako ste navikli da vežbate svakog dana, nađite vremena za to i na putovanju. Ukoliko vodite računa o unosu kalorija, činite to i na odmoru. Ako ste navikli da pre spavanja čitate, ponesite sa sobom dobru knjigu.
2. Predupredite moguće bolesti.
I kada kinete, vi se uplašite da niste možda oboleli od gripa i bojite se da ćete biti bolesni tokom čitavog putovanja.
Problem: bacili. Naravno, svuda ih ima. Vaše šanse da obolite od gripa jednake su kod kuće i na letovanju. Ako putujete u neke egzotične zemlje, onda na prevenciju bolesti treba obratiti posebnu pažnju. Ipak, ukoliko idete na standardna putovanja, dovoljno je da vodite računa o higijeni.
Moguće rešenje: često perite ruke da biste se zaštitili od potencijalnih zaraza. Možete se i vakcinisati protiv gripa dve nedelje pre polaska na odmor.
3. Pijte puno vode.
Posle mnogo sati provedenih u avionu, imaćete osećaj suvoće na jeziku i u ustima.
Problem: dehidriranje. Vazduh u avionu sadrži minimum vlažnosti, poput vazduha u pustinji.
Moguće rešenje: ne zaboravite da u svoj priručni prtljag spakujete i flašicu vode. To će vam u avionu mnogo značiti.
4. Razmrdajte noge.
Ako ste proveli nepomični pet sati u avionu, nije čudno što imate neprijatan osećaj u nogama.
Problem: naduvenost i bolovi u nogama.
Moguće rešenje: neka vam ne bude neprijatno da ustanete s vremena na vreme i protegnete noge.
Neka vaše putovanje bude prijatno iskustvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.