U trendu

Ručna apoteka – prva pomoć na putu

Kad se pakujete na put, ne zaboravite lekove – nikad se ne zna hoće li vam zatrebati. Bez obzira na to kud putujete, uvek je pametno nositi sa sobom svoju malu putnu apoteku, u kojoj će se naći lekovi i pribor za akutna stanja, hronične bolesti, kao i sredstva za ličnu higijenu. Ako morate da uzimate lekove, pobrinite se da pre putovanja pribavite dovoljnu količinu lekova i drugi potreban pribor. Lekove je uvek bolje nositi u originalnim kutijama, u kojima se nalaze i uputstva za primenu. Ako ste hronični bolesnik, trudnica ili osoba s invaliditetom, obavestite svog lekara o putovanju kako bi vam dao preporuke i savete. Ovde ćemo navesti na koje moguće probleme možete naići prilikom putovanja i boravka na odmoru, kao i šta bi trebalo da sadrži vaša putna apoteka kako biste mogli na vreme da pomognete sebi i drugima u slučaju neprijatnosti na putu.
Ako bolujete od neke bolesti ili uzimate lekove, obavezno ponesite medicinsku dokumentaciju i papir na kojem je čitko napisan sastav i ime leka koji morate uzimati. Za prvu pomoć važno je na putovanju imati, posebno ako se vreme provodi u prirodi, sredstvo za čišćenje rana (sredstvo za dezinfekciju ili antiseptik), sterilne komprese, zavoje, vodootporni flaster, makazice i pincetu. Analgetici i antipiretici su lekovi koji istovremeno smanjuju bol i snižavaju temperaturu (to su, na primer, lekovi koji u sebi sadrže: paracetamol, acetilsalicilnu kiselinu ili ibuprofen). Ukoliko ste skloni mučnini i povraćanju tokom putovanja, na put obavezno ponesite antiemetike. Tablete se piju pola sata pre vožnje i mogu se uzeti nekoliko puta na dan. Sredstva za zaštitu od insekata primenjuju se nanošenjem na kožu, a deluju do tri sata. Ako s vama putuje i dete, treba paziti da je sredstvo koje kupujete prilagođeno njegovom uzrastu. Sredstva koja se primenjuju nakon uboda obično su gelovi koji prijatno hlade, a pored toga sprečavaju crvenilo, oteklinu i svrab na mestu uboda. Lekovi protiv alergije uzimaju se prema preporuci lekara, u dozi, vremenu i na način kako je to odredio lekar. Osobe koje su već ranije imale iskustvo s alergijom na sunce u dogovoru s lekarom mogu početi s uzimanjem leka i nekoliko dana pre izlaganja suncu.
Tokom putovanja i na odmoru nadraženost očiju mogu izazvati klima-uređaji, kao i polen različitih biljaka. Iste kapi koriste se i za vlaženje tokom nošenja svih vrsta sočiva. Dehidracija: usled povraćanja, visoke temperature ili intenzivnog znojenja, pored tečnosti, gube se i soli (elektroliti), koje je neophodno nadoknaditi. Zbog toga na putovanje uvek treba nositi i prah s kojim se može napraviti rastvor za oralnu rehidrataciju kojom se nadoknađuju i tečnost i soli. Uši: osobama koje imaju problema sa začepljenjem ušiju prilikom kupanja čepići će sprečiti prodor vode, a ukoliko voda dospe u uho, najbolje je isprati ga kapima za sušenje uha. Ukoliko, ipak, dođe do upale uha, nos treba tretirati kapima za nos kako bi se smanjio pritisak na uho, a ako to ne pomogne, treba potražiti lekarsku pomoć. Koža: najbolja zaštita za kožu je izbegavanje dugog boravka na suncu; pored toga treba nositi šešir i laganu, udobnu odeću koja pokriva kožu. Ako se odlučite na sunčanje, neophodna su vam sredstva za zaštitu kože od sunca s visokim zaštitnim faktorom (SPF 15 i više), zatim hidratantni losion ili mleko, koji će nakon sunčanja koži vratiti vlagu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.