Rusija: saveti u vezi s odmorom

Što zbog svoje veličine i prirodnih lepota, što zbog svoje bogate istorije, Rusija je zemlja koju turisti posećuju u velikom broju. Ovim člankom želimo da se samo ukratko osvrnemo na to šta Rusija nudi u turističkom pogledu i koji vidovi turizma su u njoj najzastupljeniji.
Kad je reč o odabiru načina odmora u Rusiji, jedan od najpopularnijih vidova je krstarenje. Najveći broj stranih turista bira krstarenje od Moskve o Sankt Peterburga, koje traje tri-četiri dana. Druga krstarenja traju znatno duže; recimo, krstarenje Volgom traje 9-13 dana kada se putuje od Moskve do Astrahana. Tu je, naravno, i krstarenje Lenom, Jenisejem, Amurom ili Obom. Na tim relacijama leti rade tri broda, a jedan od njih vozi i Sibirskom rekom. Morem se krstari najviše na severozapadu zemlje, najčešće u kalinjingradskom regionu, Murmansku ili Arhangelsku. Određene kompanije su specijalizovane za određene tipove krstarenja, pa tako krstarenje do Sahalinskih ostrva i Kamčatke najčešće organizuju američke i japanske turističke agencije, a ruske turističke agencije takva krstarenja najčešće organizuju na sam zahtev turista.
Rusija je zemlja koja se svojim najvećim delom pruža na dva kontinenta, bogate je istorije i kulture, pa je i logično da ima šta da ponudi radoznalom svetskom putniku: na stotine prirodnih i kulturnih spomenika, preko 30 nacionalnih parkova, nešto manje od 2.000 muzeja… Dvanaest objekata od izuzetnog kulturnog i prirodnog značaja su na listi svetske baštine UNESCO-a. Na njoj se nalaze Kremlj i Crveni trg, istorijsko jezgro Sankt Peterburga, istorijski centar i spomenici Velikog Novgoroda, zatim crkve, šume, vulkani…
Ono što je takođe specifično za Rusiju i turizam jeste dečji i omladinski turizam. Grupe mladih iz celog sveta upravo kroz taj vid turizma upoznaju ovu lepu zemlju. Omladinski kampovi i odmarališta su najbrojniji u regionima Povolhozja, Čeljabinska i Moskve, a tereni za odmor i rekreaciju su u blizini reka i mora. Mladima je omogućen aktivan odmor u vidu planinarenja, raznih krstarenja rekama i morem, a organizovane su i posete kulturnim spomenicima Moskve i Sankt Peterburga.
Ruska provincija nudi turisti mogućnost da se upozna s građevinama i kulturnim spomenicima iz raznih epoha. Takođe, možete posetiti tipičnu rusku porodicu, probati tradicionalna jela ili se u zimskom ambijentu voziti čuvenom ruskom trojkom. Oni više okrenuti avanturi mogu posetiti Kamčatku, Altaj, Bajkal ili Ural. Vozom možete krenuti od Moskve do Sankt Peterburga i pri tom obići čuvene stare ruske gradove, kao što su Tver, Toržok, Višni Volensk, Novgorod ili Klin. Na ovom putovanju vozom možete obići i brojne hrišćanske spomenike iz perioda od 17. do 19. veka. Transsibirska železnica i vožnja čuvenim „Istočnim ekspresom“ od Moskve do Vladivostoka danas je veoma popularna i mnogi se odlučuju za taj vid upoznavanja s Rusijom.
Zvanično sredstvo plaćanja je ruska rublja. Količina novca koju možete uneti u Rusiju, prema zvaničnim informacijama, nije limitirana. U restoranima i prodavnicama možete videti i cene iskazane u američkim dolarima, ali sve se plaća isključivo ruskom rubljom; nećete imati problema jer su vam na raspolaganju brojne menjačnice. Smeštajni kapaciteti su brojni – postoji veliki broj hotela, motela i kampova. Po nekim izvorima, turistička ponuda ima oko 400.000 raspoloživih kreveta. Međunarodni aerodromi se nalaze u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazanju, Soši, Pjatigorsku, Vladivostoku, Novosibirsku, Orenburgu, Petropavlovsku (na Kamčatki )… Najpopularniji praznici u Rusiji su Nova godina, Božić, Dan žena, 1. maj, 9. maj (Dan pobede nad fašizmom) i 12. jun – Dan nezavisnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.