Šta raditi kada ostanete bez dokumenata na putovanju?

Iako se svi trudimo da se ne dovedemo u takvu situaciju dok smo na putovanju, nezgode kao što su gubitak novčanika, dokumenata i najgore od svega – pasoša, uvek su moguće. Da se vaše putovanje iz snova ne bi pretvorilo u potpunu noćnu moru, navešćemo nekoliko stvari koje vam u slučaju gubitka dokumenata, novčanika i pasoša mogu bar malo olakšati situaciju u kojoj ste se našli.
Ako vam se dogodi da u stranoj zemlji izgubite pasoš ili da vam ga ukradu, prvo što morate uraditi jeste to da se obratite najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom predstavništvu Republike Srbije u inostranstvu, to jest u zemlji u kojoj se nalazite. Ovakva situacija je uvek strašna, ali postoje načini da se pripremite za najgori mogući scenario. Evo nekoliko saveta vezanih za gubitak ili krađu dokumenta u stranoj zemlji.
1. Napravite više kopija svega: pasoša, lične karte, kreditnih kartica. Jednu kopiju nosite sa sobom i ostavite je u hotelskoj sobi, a jednu ostavite kod kuće ili kod nekog od prijatelja, tako da ako vam zatreba neka informacija, jednim telefonskim pozivom možete doći do nje ili vam mogu faksom ili mejlom proslediti potrebne podatke.
2. Naoružajte se svim važnim telefonskim brojevima. Pre puta napravite dokument koji će sadržati lokalne brojeve konzulata i banaka koji bi vam mogli zatrebati u slučaju gubitka pasoša, lične karte ili kreditnih kartica da ne morate da trošite vreme na traženje tih brojeva u nekom internet kafeu ili zivkajući informacije. Sve potrebne brojeve možete imati na svom mobilnom telefonu, ali i još negde za svaki slučaj.
3. Nikada nemojte nositi sav novac koji imate sa sobom, već ga rasporedite: nešto u torbi ili džepovima, nešto u hotelskoj sobi, tako da uvek imate zalihe.
Mada vi možda mislite da se vama ovako nešto neće i ne može dogoditi, nikada ne znate što vas čeka i dobro je biti pripremljen za ovakav mogući ishod dok ste negde na putovanju. Ako budete pripremljeni, možete sami sebi olakšati ovu prilično nezgodnu situaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.