U trendu

Tragom gusarskih galija

Karipska ostrva privlače turiste bogatom gusarskom istorijom. Pored piratskog muzeja u Ki Vestu, raznih šou-programa s glumcima koji igraju gusare, postoje i odredišta koja su nekada bila piratska utočišta. Karibi su jedan od najpopularnijih tropskih rajeva na svetu, ali su, pored savršenih plaža, popularnosti podjednako doprineli i gusari.

Tortuga
Ostrvo Tortuga nalazi se u svim dečjim „udžbenicima“ o gusarima. Na njemu je sniman i prvi deo filma „Pirati sa Kariba“, gde su Džek Sperou i Vil Tarner regrutovali ljude za svoje brodove. Ovo piratsko ostrvo okupirali su francuski gusari 1630. godine i odatle su napadali španske ratne brodove koji su prevozili južnoameričko blago i kineske začine. Gusari Henri Morgan, Frensis Lolinas i Pjer Legrand proveli su dobar deo „karijere“ u ovom tropskom raju.

Foto: Suesun/Pixabay.com
Foto: Suesun/Pixabay.com

Port Rojal (Jamajka)
Nekada je bio poznat kao „najotvoreniji grad na planeti“, što je prikazano u „Piratima sa Kariba“; u njemu je Džek Sperou bio zarobljen pre nego što ga je Vil Tarner oslobodio. Ovo gusarsko ostrvo bilo je dom španskih pirata (Hispanjola), koje je britanska vlada ohrabrila da se tu nasele i pljačkaju francuske i španske brodove koji su tuda prolazili. Godine 1962. veliki deo ostrva progutao je okean, jer se dogodio katastrofalan zemljotres.
Nju Providens (Bahami)
Iako se na ovom ostrvu nalaze siromašna sela sa sklepanim kućicama, njime su upravljali gusari tokom svog „zlatnog doba“. Tu je čak bila proglašena i gusarska republika koju je neprestano napadao bivši britanski pirat Vud Rodžers i u tome uspeo 1725. godine. Moto koji je u to vreme vladao Karibima bio je: „Isterivanje gusara – vraćanje trgovine“.

Foto: Marygasaway/Pixabay.com
Foto: Marygasaway/Pixabay.com

Rotan (Honduras)
Tokom 17. veka ovde je u miru i slozi živelo stotinu gusara, između ostalih i piratske legende Hispanjole poput Henrija Morgana i Lorensa de Grafa. Španski brodovi koji su prevozili porcelan iz Azije i srebro iz Perua bili su najčešća meta. Ako je suditi prema tračevima, blago koje je Henri Morgan zakopao pronađeno je 1960. godine. Reč je, međutim, samo o delu blaga.
Sent Kitis (Federacija St. Kristofer i Nevis)
Vilijam – Kapetan Kid je po naređenju francuskog kralja napao ovo ostrvo u 17. veku. Britanske karavele su gorele, a Francuzi, koji su kontrolisali pirate, ukrali su svoj brod. Angus Konstam, pisac „Istorije gusara“, bio je ubeđen da je Kid, pošto je prebegao Britancima, proglašen za heroja. Kidu je na kraju izrečena smrtna presuda, jer je nastavio s gusarenjem. Njegovo telo bilo je obešeno pored reke Temze kako bi služilo kao upozorenje svima koji pomisle da postanu pirati.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike