U trendu

Tržni centri kao turističke atrakcije

U proteklih pedeset godina, kako su se iz Amerike proširili po celom svetu, veliki šoping centri postali su prepoznatljivi simboli pojedinih gradova koje svake godine posete milioni turista. Zbog arhitektonske raskoši i bogatstva ponude "molovi" su odavno prestali da budu samo mesta kupovine i postali su zabavni parkovi u kojima je dobar provod zagarantovan.
Otvaranja luksuznih trgovačkih centara postala su društveni događaj od velike važnosti, pa ne čudi da je najveći evropski centar u Londonu otvorio gradonačelnik Boris Džonson (Boris Johnson). Westfield London ima oko 300 prodavnica na skoro 150.000 kvadrata.
Manija izgradnje luksuznih trgovačkih centara posebno je zahvatila prenaseljene zemlje, kao što su to Kina, Indija, Brazil i Rusija, gde je rastuća srednja klasa željna luksuznih proizvoda koji su joj pre desetak godina bili potpuno nepoznati. Ipak, u raskoši su najdalje otišli bogati Arapi. Po veličini i broju prodavnica najimpresivniji na svetu je Dubai Mall, sa oko 1.200 lokala, od čega je 160 kafića i restorana. O raskoši i zastupljenim velikim imenima modne industrije uopšte ne treba ni govoriti, ali je zanimljiv podatak da, uz klizalište, centar ima i ogroman akvarijum s više od 30.000 morskih životinja i prvo zimsko odmaralište u unutrašnjosti na Bliskom istoku.
Po izboru časopisa "Forbs", mesto koje se u Dubaiju svakako mora videti je i Wafi Mall, napravljen u obliku egipatske piramide, ukrašen hijeroglifima i kipovima faraona koji su postavljeni na zlatom obložene stubove. Uz predstavnike evropske visoke mode zastupljeni su i arapski brendovi, kao što je Eve N Black, a u ponudi je i tridesetak restorana s hranom iz svih delova sveta. Na putovanju po Bliskom istoku ljubitelji šopinga ne bi smeli da zaobiđu ni centar Villaggio, koji se nalazi u Dohi u Kataru. Ispod tavanice koja je obojena u boje neba građevina od belog mermera izgleda kao filmski set ili Diznijev tematski park. Međutim, umesto likova iz crtanih filmova tu ćete naći više od 200 prodavnica, među kojima su i Dolce Gabanna, Banana Republic i Ralph Lauren.
Po "Forbsovom" izboru, na popisu najboljih šoping centara nalazi se i GPO u Melburnu. Ova neorenesansna građevina bila je pošta više od sto godina, a posle požara u kojem se skoro urušila uređena je kao luksuzni trgovački centar. Posle toga, prepoznatljiv je kao centralno mesto lokalnih dizajnera kao što su Wayne Cooper, Leona Edmiston i bikini brend Zimmermann. Midtown Centar u Tokiju u čak šest zgrada posetiocima nudi očaravajuću kombinaciju dizajna, umetnosti, mode, hrane, uživanja i biznisa. Što se marki tiče, zastupljeno je sve, od Chloe do Harry Winston-a i Issey Miyake-a. Bogat je i gastronomski izbor, pa u pauzi za ručak možete izabrati između obroka u tradicionalnom japanskom restoranu ili francuskom bistrou. U centru se možete upoznati i s novitetima japanskog industrijskog dizajna, a na kraju celodnevnog obilaska možete prespavati u luksuznom hotelu "Ritz-Carlton".
S više od 24 miliona posetilaca godišnje centar Galleria u Hjustonu jedno je od najvećih teksaških turističkih atrakcija. Ponuda je mešavina visoke i pristupačnije "urbane" mode, od Valentina do Zare, a uz 375 prodavnica centar ima niz zabavnih sadržaja, kao što su klizalište, luksuzni i jednostavni restorani i čak dva hotela. Iako znatno manji, sa svega pedesetak prodavnica, The Shops, koji se nalazi u okviru Time Warner Center-a u Njujorku, takođe se uvrstio na ovu listu, u prvom redu zbog kombinacije vrhunskih prodavnica za najizbirljiviju klijentelu i vrhunske gastronomske ponude. Profil njihovih posetilaca najbolje opisuje podatak da suši u poznatom restoranu Masa košta "skromnih" 400 dolara. Uprkos nadmetanju u izgradnji šoping centara, u SAD je sve više kupaca koji ponovo žele da kupuju na otvorenom. U tzv. lifestyle centrima, kojih je prošle godine otvoreno dvostruko više nego godinu dana ranije, nudi se mnoštvo robe i dobra hrana uz šetnju na svežem vazduhu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.