U trendu

Turistička razočaranja

Provesti nezaboravne trenutke na Ajfelovom tornju, Kipu slobode u Njujorku ili u obilasku egipatskih piramida želja je mnogih svetskih putnika. Međutim, najpoželjnija turistička odredišta mogu biti i najveće razočaranje, najčešće zbog prevelike gužve i visokih cena. Da se putovanje na kultna turistička mesta vrlo lako može pretvoriti u noćnu moru dokazalo je istraživanje koje je sprovela jedna britanska kompanija specijalizovana za putna osiguranja.

Više od hiljadu ispitanika na popis deset destinacija koje su ih najviše razočarale stavilo je Ajfelov toranj, muzej Luvr, Tajm skver i Kip slobode u Njujorku, aveniju Las Ramblas u Barseloni, Špansko stepenište u Rimu, Belu kuću, pa čak i egipatske piramide. Na crnu listu turističkih atrakcija uvršteni su i Brandenburška kapija u Berlinu, kao i Krivi toranj u Pizi. Kao najčešći razlog nezadovoljstva turisti su naveli preveliku količinu ljudi na poznatim mestima. Pored toga što umanjuju utisak, reke posetilaca mogu biti posebno frustrirajuće ako je za mesto koje želite da posetite potrebno da čekate u redu za ulaznicu. Egipatske piramide najveći su prigovor dobile zbog nepodnošljive vrućine i nametljivih prodavaca suvenira, kojih je gotovo nemoguće rešiti se.

Foto: Ronile/Pixabay.com
Foto: Ronile/Pixabay.com

Ipak, ubedljivo najviše glasova dobio je „pretrpani i precenjeni“ Ajfelov toranj, koji je na prvo mesto stavila gotovo četvrtina ispitanika. „Treba previše vremena da se dođe na vrh, a kad si napokon stigao tamo, nije čak ni impresivno“, reči su jednog od njih. Za najveće razočaranje pariskog Luvra proglašen je njegov zaštitni znak i jedan od najpoznatijih svetskih portreta – Leonardova „Mona Liza“. Zbog svega toga, iz kompanije koja je sprovela ovo istraživanje turistima željnim neočekivanog zadovoljstva predlažu da se odluče za neku manje popularnu ili neotkrivenu destinaciju. Nije teško pasti pod uticaj kataloga koji nude standardne slike turističkih destinacija. Zato treba birati veoma pažljivo i ne treba zaboraviti na to da prirodne lepote mogu biti mnogo uzbudljivije od turističkih atrakcija koje je izgradio čovek, a to su često i mesta s mnogo manje gužve. Listajući turističke kataloge morate imati na umu i to da se u svima barem malo preteruje, dok se manje lepe stvari vešto izbegavaju ili čak i ne spominju.

Foto: Vcazzato/Pixabay.com
Foto: Vcazzato/Pixabay.com

Međutim, u begu od reke znatiželjnih turista nije pametno ni odlučiti se za drugu krajnost i otputovati u zemlje koje se iz godine u godinu s pravom nalaze na vrhu lista najgorih turističkih odredišta ili na mesta koja svakako treba izbegavati. Reč je prvenstveno o ratnim zonama poput Iraka, Avganistana, Čečenije, siromašnih afričkih država, kao što je Čad, zatim nesigurnog Haitija, Nepala, Libana itd. Uz istraživanje o razočaravajućim popularnim destinacijama koje je prvi objavio britanski „Telegraf“ (Telegraph) objavljeno je i deset mesta koja, po njihovom mišljenju, sigurno nećete napustiti nezadovoljni. Na prvom mestu je jordanski kameni grad Petra, a zatim slede Kanal grande u Veneciji, kenijski nacionalni park „Masai Mara“, Harbor bridž u Sidneju, Nacionalni park „Taroko Džordž“ na Tajvanu, Kings kanjon u Australiji, turska Kapadokija, jezero Titikaka u Peruu i Boliviji, australijski Kejbl bič i glečer Jungfrajcoh u Švajcarskoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.