U trendu

U društvu duhova

Jedna od najnovijih evropskih atrakcija su ukleti zamkovi, koji su dom brojnih utvara, gnevnih, ali i prijateljski raspoloženih. Sećate li se kako je mrak bio strašan kada ste bili mali? Verovali ste u vile i veštice, babaroge i duhove, a onda ste odrasli i prestali da razmišljate o tome. Ako želite da opet doživite uzbuđenje pomešano sa strepnjom da li će da vas ščepa nešto iz mraka, možete da posetite uklete zamkove. Mračne legende i mitovi prate mnoga utvrđenja koja su svojevremeno bila mesta jezivih ubistava. U pređašnjim vekovima zverska mučenja i zlostavljanja bila su uobičajena praksa kada je reč o zarobljenicima. A i mnogi gnusni zločini bogatih lordova ostali su nekažnjeni. Govori se da su napaćene duše pokojnih nesrećnika ostale da proganjaju svoje krvnike, ali i one na koje slučajno naiđu.
Dok prilazite zamku Čiligem (Chilligham), smeštenom u dubokoj unutrašnjosti Engleske, sigurno će vas impresionirati njegove masivne zidine i perfektno uređena bašta. Od 13. veka zamak pripada porodici lordova Grej i uživa reputaciju jednog od najstrašnijih mesta na svetu, jer ga opsedaju brojni duhovi. Najjeziviji je Plavi dečak, koji se tačno u ponoć pojavljuje u Ružičastoj sobi uz stravičan vrisak pun bola i užasa. Ko je bio taj dečak i šta mu se desilo niko ne zna, ali tokom restauracije zamka pre više godina u zidu te sobe pronađene su kosti dečaka i tragovi plave košulje.
Noću možete da čujete i šuškanje svilene haljine ledi Meri Berkili dok po zamku traga za svojim suprugom, koji je pobegao s njenom rođenom sestrom. Govori se da Čiligemom šeta i krvari mučitelj Džon Sedž, koji je s uživanjem ubijao zarobljenike. Ako ste dovoljno hrabri, proverite da li su ove glasine istinite.
Najposećenija lokacija u engleskoj prestonici je Londonska kula (Tower of London). Reč je o jednom od najstarijih zamkova i zatvora, koji je više od četiri veka bio ozloglašeno mesto u kome su mnogi zatvorenici krvnički mučeni i ubijani. Njegova nasilna istorija i danas mnoge zgražava, ali i intrigira. Među brojnim duhovima za koje se veruje da šetaju njegovim hodnicima i tamnicama izdvaja se Ana Bolen, čuvena žena Henrija VIII, koja je obezglavljena 1536. godine u Londonskoj kuli. Viđen je i duh ledi Džejn Grej, rođake Henrija VIII, koja je samo devet dana vladala Engleskom. Nju je s vlasti svrgla Meri Tjudor i pod optužbom za veleizdaju utamničila u Londonskoj kuli, gde su je kasnije i pogubili. Posetioci prijavljuju da su videli brojne sablasne prizore poput zloslutnih kočija bez konja i besnih pasa kraj Salt tornja, u kome su članovi kraljevske porodice držani pred pogubljenje.
Ako vas put odvede u Severnu Irsku i odsednete u hotelu, nemojte da se iznenadite ako vam usred noći neko pokuca na vrata sobe i otrči. To je samo duh ledi Izabel Šo, koja na taj način voli da se šali s gostima. Ballygally castle izgradio je Džejms Šo u 17. veku. On je svoju suprugu Izabel zatočio u kuli u nameri da je izgladni do smrti. Da bi izbegla sporu smrt, Izabel je skočila kroz prozor. Srećom, nije postala opasan duh kao ni madam Nikson, koja je živela u ovom zamku u 19. veku. Veruje se da noću šeta hodnicima hotela, šuškajući svilenom haljinom. Drevne ruševine dvorca Berry pomeroy lokacija je koju moraju da posete svi ozbiljni lovci na natprirodne fenomene. Više strašnih legendi povezuju se s ovim popularnim odredištem. Prema najpopularnijoj, noću može da se vidi duh nesrećne Meri Pomeroj, koju je rođena sestra Elenora zatvorila u kulu dvora i ostavila da umre od gladi. Narodne priče kažu da su sestre bile zaljubljene u istog muškarca, pa je Elenora sestru zatvorila iz ljubomore.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar