U trendu

Zima i boravak na otvorenom

Svež zimski vazduh i aktivnosti na snegu pozitivno utiču na sve, kako na odrasle tako i na decu. Međutim, lepota boravka na snegu, svež planinski vazduh i uživanje na zimskom suncu mogu biti korisni samo ako se pridržavamo određenih pravila tokom zimskog odmora.
Boravak na velikim nadmorskim visinama, posebno onim iznad 2.000 metara, zahteva naročitu pažnju i negu lica. Sunčevi zraci su na tim visinama mnogo jači, kao i indeks UV zračenja, posebno u februaru i martu, tako da lice treba zaštititi od sunca kremom s visokim zaštitnim faktorom. Gubitak vlage lica, koji u zimskom periodu izazivaju hladnoća i vetar, dovodi do crvenila, peckanja i zategnutosti kože. Umivanje mlakom vodom, kao i nanošnje hidratantne kreme sprečavaju isušivanje kože i omogućuju koži da zadrži svoju prirodnu vlažnost. Nipošto ne upotrebljavajte "masne" kreme (naročito ne one namenjene bebama), jer one zatvaraju pore i ne dozvoljavaju koži da diše. Osobe koje imaju proširene kapilare na licu (rozacea) trebalo bi da posebno povedu računa o zaštiti, jer hladnoća skuplja kapilare lica, koji se nakon ulaska u toplu prostoriju naglo šire, pa se i samo crvenilo lica pojačava.
Zimski period karakterističan je i po čestim prehladama, kao i pojavi herpesa na usnama, zbog izloženosti lica hladnoći. Da biste sprečili pojavu herpesa na usnama, posle pojave crvenila i osećaja bola usne odmah blago isperite toplom vodom i sapunom (kako biste otklonili mikrobe iz vazduha), a zatim ih osušite, pa na mesto gde se očekuje pojava mehurića nanesite mast koja sadrži aciklovir. Ova antivirusna mast sprečiće pojavu mehurića ili će groznicu na usnama svesti na najmanju moguću meru. Ukoliko su se mehurići već pojavili, nipošto ne koristite ovaj lek. Dodatna infekcija bakterijama najbolje će se sprečiti ako groznicu mažete kremom koja sadrži gentamicin.
Nošenje rukavica prilikom boravka na snegu je obavezno. Osobe koje zimi ne nose rukavice imaju suvu, hrapavu i ispucalu kožu na rukama. Oni osetljiviji dobijaju i ekcemske reakcije. Zbog svega toga se pre izlaska na sneg preporučuje zaštita kože ruku odgovarajućom kremom i obavezno nošenje rukavica. Najbolje kreme za negu kože ruku su one koje u sebi sadrže kitovu mast, a one se mogu nabaviti u većini apoteka.
Ono o čemu svi veoma malo ili skoro nimalo ne razmišljamo jeste hrana i ono što unosimo u organizam. Dok ste na skijanju, trebalo bi povesti računa o obrocima i njihovoj energetskoj vrednosti. Naravno, svaka aktivnost na snegu dovodi do bržeg sagorevanja kalorija, tako da, čime god se bavili na snegu, to će vam dobro doći. Ipak, prilikom izbora obroka na skijanju povedite računa o tome da namirnice koje unosite u organizam budu one koje se brzo vare a koje sadrže dovoljno energije kako bi organizmu obezbedile dovoljno snage potrebne za zimske aktivnosti. Za doručak bi trebalo birati hranu koja u sebi sadrži dovoljno ugljenih hidrata i šećera (hleb, med, maslac, marmelada, keks…). Ručak mora biti lagan i lako svarljiv. Izbegavajte masna jela. Večera mora biti laka, hranljiva i izdašna. I ono što je najstrože zabranjeno – ne konsumirajte alkoholna pića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar