U trendu

Holivud: sjaj i glamur filmskog sveta (2)

Najzanimljiviji su preostali premijerni bioskopi iz zlatnog doba. Najpoznatiji je već pomenuti Grauman’s Chinese, zatim Diznijev El Capian, u kome se i danas održavaju svetske premijere filmova. Bioskop Egyptian sagrađen je 1922. godine, u doba velikih arheoloških otkrića u Egiptu, pa mu otuda i potiče ime, a možda je najlepša art-deko zgrada Pantages Theatre-a, u kome se i danas igraju najpoznatiji brodvejski mjuzikli.
Universal Studios, najpoznatiji i najveći studio, ujedno je i zabavni park, a nalazi se oko 15 km severno od centra Holivuda i zaslužuje barem čitav jedan dan za obilazak svih atrakcija i šou-programa. Universal studios je, posle Diznilenda, bio jedan od prvih globalno popularnih zabavnih parkova. Većina turista koji dolaze u Los Anđeles na dva-tri dana obiđe ili Diznilend (ako su s decom) ili Universal studios (ako putuju bez dece). Za cenu dnevne ulaznice od 59 dolara, otvorena su vam sva vrata u parku. Treba se nauružati s dosta strpljenja, jer su, naročito vikendom, gužve ogromne, pa se čeka i po sat vremena da biste došli do željene atrakcije; to je sasvim normalno i niko, osim ponekog Evropljanina, nije nervozan.
Pored filmske industrije u samom Holivudu za turiste ima još mnogo toga zanimljivog, a najzanimljiviji su njegovi stanovnici. Ovde se mogu sresti svi mogući stilovi – od tetoviranih klinaca do matoraca zaostalih iz hipi vremena u sopstvenim primercima kabrio buba. Centar noćnog života odvija se uglavnom oko dela Bulevara sumraka koji se zove Sunset Strip. Tu su smešteni svi najbolji klubovi i restorani. Klubovi kao što su Roxy’s, Whiski a Go-Go ili Rainbow Bar, u kojima su nastupali Dorsi (The Doors), Džimi Hendriks (Jimi Hendrix), Bob Marlej (Bob Marley), Brus Springstin (Bruce Springsteen), da nabrojimo samo najveće, deo su istorije dvadesetog veka. U obližnjem Hajatu spavali su i ludovali Led Cepelin (Led Zeppelin), Gansi (Guns’N’Roses) i drugi. Merilin Monro (Marilyn Monroe), Klark Gejbl (Clark Gable), Džon Vejn (John Wayne) i ostali glumci iz zlatnog doba filma živeli su u hotelu Sunset Tower, u kojem je i danas jedan od najelegantnijih barova – Tower Bar.
Preko puta njega Kuća bluza (House of Blues) svakog dana nudi živu svirku najzanimljivijih mladih bendova, a poseban doživljaj je nedeljom ujutro na Sunday Gospel Brunch-u. Barova, restorana i disko klubova ima stvarno mnogo; neki od njih poznati su u svetskim razmerama, ali vikendom je gotovo nemoguće ući u bilo koji ako niste poznata faca ili nemate propusnicu. Jedini siguran način za ulazak u neko takvo mesto je da uzmete sobu u dizajnerskom čudu od hotela – Mondrijanu – jer to garantuje ulazak u hotelski glamurozni Skybar. Slično je i s barom Marmont u hotelu Chateau Marmont, u kome i danas povremeno borave filmske zvezde.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.