U trendu

Kazne su astronomske: Ovo su najbizarnije zabrane na plažama Grčke, Italije, Španije…

Evo malog izbora najbizarnijih zabrana na plažama u svetu.

Zabranjeno mokrenje

Dok se kupate u moru, ako nema wc-a na plaži, malo ko će dva puta razmisliti da li da “pusti vodu”: ko će primetiti tu doslovno kap u moru? Ali oprez: mokrenje u moru u opštini Lepe na jugoistoku Španije najstrože je zabranjeno još od 2012. Kazna za to iznosi do 750 evra, makar nikome nije jasno kako se uopšte može utvrditi počinitelj tog teškog prestupa. Gradska većnica Maria de los Angeles Lorenzo tvrdi da to nije tek hir gradskih vlasti kako bi se “ogulili turisti”.

– Želimo ljude senzibilizirati za probleme okoline – prenosi DW.

Zabranjene kule od peska

Na više plaža Tenerife vas mogu “opaliti” globom i ako na plaži odlučite izgraditi “veću” kulu od peska ili figuru od istog materijala. Zabrana služi “iz estetskih razloga”, kako se tumači.

Na plaži Santadera na severu Španije zabranjeno je mnogo toga: jahanje, igranje loptom, surfanje, ali i slušanje muzike i jelo.

Na “plaži Rima”, Ostiji se vodi bitka protiv iznajmljivanja sandolina i čamaca turistima.

Sakrijte bicikl

Na plaži Valencije ne samo da ne smete nešto jesti, nego i sve vrste prometnih sredstava – bicikle, skateboardovi, “role” – na plažu morate doneti “skriveno”.

Taj grad kao i mnoga druga letovališta gde su turisti uvereni da saobraćajna pravila ne vrede za vrijeme odmora – ima golemih problema s biciklima i drugim prevoznim sredstvima po šetalištima i pešačkim zonama, tako da je ovaj propis posledica tih muka i pokušaja da se “uvede civilizacija”, kako je rekao jedan portparol grada.

Zabranjen sapun

U Benidromu na španskoj Costi Blanci je zabranjeno mnogo toga, između ostalog i pranje sapunom ili šamponom u moru. Zabranjeno je i ostati na plaži preko noći, zabranjeno je i igrati tenis ili druge “igre koje smetaju” drugima na plaži, zabranjena je i upotreba kuhinjskog pribora.

Tolike zabrane možda nisu posve nepotrebne: u tom gradiću inače živi jedva sedamdesetak hiljada duša, preko preko leta to postane metropola s milion i po turista.

Zabranjena rezervacija

Tu su Nemci velemajstori: u cik zore obično otac porodice osvane na plaži i rezerviše mesto peškirom, suncobranom, ležaljkama i drugim priborom za plažu – nakon toga porodica mirno doručkuje i u neko doba dana dođe na “svoje” mjesto.

U sve više letovališta je to zabranjeno, u Torroxu na Malagi su upozoreni da će čitav taj krš biti uklonjen s plaže ako korisnici nisu prisutni.

Zabranjeno uzimanje kamenja

Može se razumeti zabrana da neko kao suvenir uzme komad nekog arheološkog spomenika, ali u Grčkoj je zabranjeno uzimanje bilo kakvog kamenja u područjima antičkih spomenika. Može vam se dogoditi da provedete noć na policijskoj stanici dok se ne nađe neki gradski arheolog koji će proceniti je li ono što ste stavili u džep arheološki artefakt ili običan kamen.

Zabranjeno stajanje

U Veneciji se turisti brojnim plakatima upozoravaju da ne smeju da stanu gde im se ćefne i da zure uokolo: previše je turista u koloni iza njih tako da je zastoj neminovan. To se događa pogotovo na mostovima, što (retke preostale) stanovnike Venecije dovodi do ludila.

Zabranjeno ručanje

Firenca vodi rat protiv turista koji su toliko drski da ne ručaju u (skupim) gradskim restoranima, nego jednostavno kupe namirnice u trgovini i sednu negde na stepenice u središtu grada da bi pojeli što imaju.  Trenutno su gradske vlasti došle na ideju da oko podneva sva primerena mesta prskaju vodom.

U Rimu je na nekim poznatim turističkim mestima zabranjen već i predah: ako neko već i sedne na – na primer Fontanu di Trevi, odmah će biti upozoren zviždukom čuvara.

Naravno da je i kupanje zabranjeno, kazna je do 500 eura, ali uvek ima turista koji ne mogu odoljeti.

Zabranjeno je mnogo toga i ovo su samo neki primeri. Pušači se često već moraju brinuti za goli život, a zabranjeno je i kupovanje, barem kod ilegalnih trgovaca.

U Firenci ima i ekološki podnošljivih grafita na bazi jogurta koji turiste upozoravaju na ulične prodavače i mogućnost da budu kažnjeni s kaznom i do 7.000 evra, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar