U trendu

Biciklom u avanturu oko sveta

Put oko sveta nije nemoguća misija. Dovoljno je samo pokrenuti sopstvene snage i ostvariti ono što priželjkujemo. To je uspela Snežana Radojičić. Njen saveznik u ovom poduhvatu je bicikl. Okrećući pedala obrela se na svim mestima o kojima je maštala, a pomerila je i sopstvene granice. Našla se i u predelima o kojima možda nije stigla ni da sanja.

Ova avanturistkinja i pisac prevalila je 45.000 kilometara i kročila u četrdesetak zemalja. Svoja iskustva sabrala je u knjige „Zakotrljaj me oko sveta” i „Preko Himalaja i Gobija”. Mnoge je i podstakla da se osmele i naprave plan za svoje staze.

– Neka to za početak bude i odlazak iz grada na kraći izlet, dvotočkašem, peške, na rolšuama, svejedno, samo neka bude tragom onoga što želimo – poručila je Radojičićeva.

„Zakotrljana” na put koji je sama izabrala, ona je mesece provela između Slovačke, Poljske, Ukrajine, Srbije i Turske, upuštajući se u uzbudljive epizode sa lokalnim stanovništvom. Posebnu draž njenim pustolovinama dalo je „osvajanje” Himalaja i upuštanje u izazov vožnje bicikla jednom od najzahtevnijih ruta – kružnom stazom Anapurna, a u knjizi opisuje i kako se našla na ulazu u najveću azijsku pustinju – Gobi.

(A. Kurteš, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.