U trendu

Jedan papir morate da imate: Šta vam je sve potrebno za ulazak u Grčku

Letnja sezona u Grčkoj zvanično počinje sutra i od utvrđenih uslova jedino se još čeka potvrda da li će se starosna granica za decu za koju nije obavezan test povećati sa sadašnjih pet na 10 godina.

Prema informacijama za ulazak turista u Grčku, koje je najavilo Ministarstvo turizma Grčke, potreban je imati:

Popunjen PLF formular minimum 24h pre ulaska u Grčku, potvrdu o obavljenoj kompletnoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili serološki test tj. potvrdu na antitela da je preležan virus ili digitalni zeleni sertifikat (GreenPaš) od 1. juna 2021, navodi portal Grčkainfo.

Za decu stariju od pet godina za sad je potreban negativan test.

Kako je navedeno, moguća su nasumična brza testiranja pri ulasku u Grčku koja će za turiste biti besplatna. Rezultati ovih testova biće gotovi nakon desetak minuta.

Savet svim posetiocima koji planiraju ovih dana put u Grčku je da sačekaju nekoliko dana dok se ne preciziraju svi detalji, navodi portal Grčkainfo.

Kada je reč o drumskom saobraćaju za Grčku, kao što je u aprilu najavljeno, granični prelaz Evzoni otvara se za sve turiste 15. maja. Trenutno radno vreme prelaza Evzoni je od 7-19 sati.

Drumski granični prelazi Promahonas, Nimfea i Kipi otvoreni su svakog dana od 7-23 časa, dok su prelazi Evzoni i Kakavia otvoreni od 7-19 časova.

U Bugarskoj se 15. maja otvara još jedan granični prelaz sa Grčkom – Evros (koji nema veliki značaj za naše turiste, jer se nalazi u blizini Turske).

Kada je reč o PLF formularu za Grčku – The Pašenger Locator Form link za popunjavanje može se naći na linku https://travel.gov.gr/.

Porodica popunjava jedan PLF formular, a takođe svaka punoletna osoba može popuniti poseban formular.

PLF formular se popunjava minimum 24h pre ulaska u Grčku.

Popunjavaju ga svi koji žele da posete Grčku i borave u njoj – nezavisno od vrste prevoza (automobil, autobus, brod, avion) i državljanstva.

Formular ima nekoliko stranica i nije težak za popunjavanje. Treba spremiti pasoš i saobraćajnu dozvolu.

Unose se podaci kao što su: prevozno sredstvo kojim putujete, broj tablica, prelaz na koji ćete ići, mesto u koje putujete, poslednja zemlja u kojoj ste boravili, broj pasoša, lični podaci (ime, prezime, mesto itd…).

U polje za adresu ne mora se upisivati ulica i broj letovališta u kom će se boraviti već je dovoljno da se upiše naziv letovališta.

Nakon što se popuni formular dobija se na mail QR kod koji treba da se odštampa ili na ga svom mobilnom telefonu treba pokazati prilikom ulaska u zemlju.

Građani Srbije ne moraju popunjavati PLF obrazac kada se vraćaju iz Grčke u Srbiju.

Kada je u pitanju potvrda o vakcinaciji za ulazak u Grčku, ta zemlja prihvata sve vakcine.

Dvojezičnu potrvrdu o vakcinaciji bi trebalo dobiti nakon izvršene vakcinacije: odštampanu na papiru i na email ili putem sms poruke.

Ukoliko je neko nije dobio može je naknadno dobiti na portalu eUprava http://euprava.gov.rs/usluge/6378.

Klikom na zeleno dugme ”Pokreni uslugu” pojave se polja koja je potrebno popuniti.

Nakon što se popuni JMBG i email na koji neko želi da se potvrda pošalje i dovrši proces, kroz par minuta potvrdu se dobija na email.

Potvrda sadrži srpski i engleski jezik i QR kod koji kada se učita pokazuje da je vakcinacija validna.

Potpuna vakcinacija podrazumeva: dve doze „Sputnjika“, dve doze „Fajzera“, dve doze „Sinofarma“ ili dve doze „Astra-Zeneke“.

Potrebno je da prođe minimum 14 dana od druge doze vakcine.

Kada je reč o digitalnom zelenom sertifikatu, on predstavlja besplatnu objedinjenu potvrdu koja dokazuje da li je primljena vakcina protiv COVID-19 i da li neko ima rezultate testiranja na bolest SARS-CoV-2.

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja potvrdu koja je elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG, pola i broja pasoša, sadrži podatke: da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza vakcina, datum primanja prve i druge doze vakcine, rezultate PCR testa u poslednja 72 sata, rezultate antigenskog testa u poslednja 72 sata i rezultate serološkog testa.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat, treba se registrovati ili prijaviti na portal eUprave https://euprava.gov.rs/usluge/6554.

Nakon što se neko prijavi, pokazuje mu se zeleno dugme Pokreni uslugu.

Potrebno je da se klikne taster Pokreni uslugu, zatim ide provera ličnih podataka, potvrda imejl adresu i za par minuta dobija se sertifikat na navedeni mejl koji je neko sam naveo.

Možete ga odštampati ili ga imati na telefonu u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta.

Sa digitalnim zelenim sertifikatom u Grčku će moći da se putuje od 1. juna 2021.

Prema portalu eUprava serološki test je validan ako je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe).

Serološki testovi se rade uzimanjem uzorka krvi, u skoro svim privatnim laboratorijama. Zakazivanje nije potrebno.

Serološki test košta oko 2.000 dinara. Rezultati se dobijaju sutradan.

Mnoge laboratorije rezultate seroloških testova za potrebe putovanja izdaju dvojezično tj. i na sprskom i na engleskom jeziku. Bitno je naglasiti da je serološki test potreban za putovanje.

Ukoliko već neko ima serološki test na njemu postoji QR kod koji kada se očita pokazuje informacije na engleskom jeziku.

Svi putnici koji ulaze u Grčku preko bilo kog kopnenog graničnog prelaza, ukoliko nemaju potvrdu o vakcinaciji, dužni su po dolasku da pokažu negativni rezultat PCR testa na COVID-19, obavljen do 72 sata pre ulaska u Grčku. Trenutna cena PCR testa u Srbiji je 9.000 dinara.

U Srbiji PCR test se može zakazati na portalu eUprava http://euprava.gov.rs/usluge/6096? ili putem telefona 011/362-0000.

Granične vlasti će dozvoliti ulazak u zemlju samo putnicima koji imaju potvrdu o negativnom rezultatu PCR testa. Potvrde treba da budu napisane na engleskom jeziku i da sadrže ime i broj pasoša ili matični broj putnika.

Laboratorije koje vrše PCR testiranje treba da budu državne referentne laboratorije ili privatne laboratorije koje su akreditovane od odgovarajućih državnih organa – u suprotnom potvrde neće biti prihvaćene.

Falsifikovanje PCR potvrde kažnjava se grčkim zakonom.

Putnici će možda biti podvrgnuti nasumičnom testiranju po dolasku na grčku granicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar