Najhladnije mesto na svetu: Stanovnici srećni kada je -35°C (foto, video)

Rusko selo Ojmjakon najhladnije je stalno naseljeno mesto na svetu u kom zimi temperature padaju do -60°C, a leti nekad dostignu i iznad 30°C.

Selo u istočnom delu Sibira, na obali reke Indigirke, pripada ruskoj pokrajini Saka (od čijeg glavnog grada Jakutska je udaljeno čak 21 sat vožnje automobilom), a njegovi stanovnici srećni su kada temperatura dođe do -35°C.

Najniža izmerena temperatura iznosi -71,2°C, a ako je nekome uteha, vetar retko duva, a godišnje padne tek 200 milimetara kiše, prenosi Dejli Mejl. S druge strane, leti temperature idu i preko 20°C, a najviša temperatura u tom je selu zabeležena 2010. godine kad je živa pokazala 34,6°C. Prosečna godišnja temperatura iznosi -15°C.

S obzirom na činjenicu da se tlo smrzava do ogromne dubine, Rusi koji tamo žive imaju problema čak i sa izgradnjom odvoda pa toalete uglavnom smeštaju izvan kuća. Korištenje mobilnog zimi je gotovo nemoguće jer se redovno smrzavaju u džepovima, a oni koji u garažama nemaju grejanje noću ne gase aute jer ujutro ne bi mogli da ih upale.

Ostavite komentar