„Ovaj srpski gradić je najčuvanija svetska tajna“

„Dok se horde turista guraju kako bi najbolje snimili Gaudijeve art-nuvo zgrade u Barseloni, 140.000 srpskih državljana živi u najčuvanijoj svetskoj tajni, art-nuvo remek delu zvanom Subotica“, piše portal Daily Beast.

Suboticu opisuju kao grad iščupan sa stranica bajke.

„Šarene zgrade dizajnom podsećaju na Ivicu i Maricu, a svojim bi dizajnom očarale influensere sa Instagrama. Začuđujuće, Subotica nije na dizajnerskom i putoholičarskom radaru iako je udaljena samo dva sata vožnje od Beograda, što je čini savršenim otkrićem istočne Evrope“, pišu ovaj američki sajt.

Daily Beats dodaje da je područje oko Subotice naseljeno 3000 godina, a grad se prvi put spominje u spisima iz 1391. godine. Bio je glavni grad carstva srpskog cara Jovana Nenada Crnog, a dosad je nosio više od 200 naziva, a od 1920. nalazio se u pet različitih zemalja.

„Iako je gradska istorija dovoljno karakteristična, lokacija na mađarskoj i srpskoj granici – kulturnom raskršću, pretvorila je Suboticu u biser art nuvo, pokreta s prelaza u 20. vek koji je imao ukrasni i dekorativni pristup prema svim aspektima života, uključujući arhitekturu. Glavna filozofija art nuvoa bila je da se ulepšaju svakodnevna mesta svima, a to je očigledno u Subotici“, dodaje se u tekstu.

Ističu da Subotica ima 12 znamenitih art nuvo zgrada različitih stilova, poput hotela Zlatno jagnje i Gradskog muzeja. Kao atrakcije u mađarskom stilu navode Palić, vodeni toranj, Muzički paviljon i palatu Rajhl „raštrkane po malom gradu i oko Palićkog jezera, poput komadića zlata na karti s blagom“.

Daily Beast spominje i Gradsku kuću, subotičku sinagogu i zgradu Subotičke štedionice na Korzu sagrađenu 1908. godine. Dodaju da je sinagoga sigurno najvažnija zgrada sagrađena u Subotici.

View this post on Instagram

Plava fontana #subotica

A post shared by Subotica.com (@wwwsuboticacom) on

Nastala je 1902. godine, a Daily Beast posebno spominje njenu „veličanstvenu unutrašnjost u bež, crvenim, zelenim i zlatnim tonovima, s vitražima na prozorima i detaljnim dizajnom stubova“.

„Danas je to druga najveća sinagoga u Evropi, što je iznenađujuće ako uzmete u obzir da u Subotici živi oko 400 Jevreja“, dodaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.