U trendu

Šlogirani roditelji, veliki talasi, prljave ringle: Evo zbog čega sve putnici tuže turističke agencije

Kazna za parking, prljava ringla i „agresivni“ komarci nalaze se među ovogodišnjim žalbama za koje naši turisti traže povraćaj novca od turističkih agencija.

Ovog leta je napravljen i „crni spisak turista“ koji redovno tuže agencije.

„Primetili smo da neki ljudi, veoma stručno, podnose žalbe i svaki put nešto izvuku. Jednoj gospođi je zbog velikih talasa otkazan izlet brodom i ona je tražila da joj se vrati novac za celokupno putovanje, jer je na turu krenula ‘samo zbog tog izleta’. Kada smo je obavestili da ne može da joj se vrati celokupna suma, pohvalila se da nikada nije izgubila nijedan spor protiv bilo koje agencije. To nam je bilo sumnjivo, pa smo sakupili dokumentaciju koja je pokazala da ona godinama na putovanjima fotografiše mrave, uzima izjave, prikuplja dokaze i da bukvalno uživa u tome. Generalno, reč je o ljudima koji su advokati i profesori fakulteta u penziji, a svima im je zajedničko to što su intelektualci i iz većih gradova. Kada su upoređeni podaci iz agencija, zaključili smo da oni godinama uspevaju nešto da izvuku. Sada je tome došao kraj i teško da će ponovo putovati posredstvom agencije“, kaže za Novosti direktor JUTA-e Aleksandar Seničić.

Nažalost, ova „crna lista turista“ šteti pravim žalbama putnika koji su zaista imali neugodnosti na putovanju. Ove godine su inspektori dobili oko 150 žalbi, a JUTA 30. To je povećanje od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali i dalje manje od jedan odsto u odnosu na ukupan broj turista, jer je od početka sezone 350.000 turista letovalo posredstvom agencija. U zemljama EU sezona se smatra uspešnom kada dobiju do pet odsto žalbi.

„Zlonamerni ljudi žele da zloupotrebe Zakon o potrošačima i oni to najčešće rade kod otkazivanja putovanja. Agencije imaju razloga da u tim situacijama zadrže stvarne troškove, ali naši turisti varaju uz pomoć doktora koji izdaju lažne potvrde da imaju boginje, da su im se roditelji šlogirali, da im je puklo slepo crevo, zatim stavljaju gips na zdrave ruke i pozivaju se na smrtni slučaj daljih rođaka. Ista ta imena ‘bolesnika’ sledeće nedelje se pojave na spisku druge agencije koja je dala ‘last minute’ ponudu“, navodi Seničić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.