najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Zemlje koje su opasnije od Severne Koreje

Severna Koreja, najzatvorenija država na svetu, riskantno je mesto za obilazak . Strogi zakoni i suluda državna ideologija nisu najbolji mamac za turiste, a dokaz tome je i nekoliko slučajeva kada su strane državljane zatvarali zbog stvari koje u većini svetskih zemalja ne bi bile ni prekršaj. Turističke ture u Severnoj Koreji su strogo kontrolisane, kao i snimanje i fotografiranje tokom istih, a svako odstupanje od pravila može predstavljati opasnost.

I takva Severna Koreja nije najgore mesto, piše Independent u jednom nedavnom članku. Postoje destinacije koje su jednako nezgodne, ako ne i gore.

Jedna od njih je Honduras. “Kriminal i nasilje su ozbiljan problem u celom Hondurasu, a zemlja ima jednu od najviših stopa ubistva u svetu”, objavilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Izbegavajte šetnju Tegucigalpom, San Pedro Sulom i drugim većim gradovima”, upozoravaju britanske vlasti svoje građane.

San Pedro Sula je među opasnijim gradovima na svetu. Na neslavnoj listi stope ubistava, ovaj se grad nalazi na drugom mestu, odmah iza Karakasa u Venecueli. Oružani napadi na automobile i autobuse su svakodnevnica, a posebno su na meti vozila koja saobraćaju prema vazdušnoj luci.

Čad je zemlja koja se po turističkim analizama nalazi na samom dnu po sigurnosti i “otvorenosti strancima”. Tamo vlada i izvanredno stanje zbog straha o prekograničnih upada islamističkog Boko Harama. U sličnoj je poziciji i Somalija koja je premrežena konfliktima.

“Terorističke organizacije dogovorno napadaju zapadnjake i sve koji s njima imaju veze”, upozorava britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pakistan je još jedna od zemalja koje bi turisti trebali da izbegavaju, posebno oni homoseksualne orijentacije. Homoseksualnost je tamo kažnjiva sa doživotnim zatvorom. Po Globalnom indeksu mira zemlja se prošle godine našla među deset poslednjih, najnemiroljubljivijih. Čak i Lonely Planet, koji uvek izvlači nešto najbolje iz svake zemlje, kaže: “Ljudi kažu da je rizik putovanja u Pakistan prenaduvan od strane medija, ali poslednjih godina raste nasilje. Većina stranih vlada savetuje da se ne putuje, ili da se putuje samo u krajnjoj nuždi. Strani posetioci trebaju da putuju sa naoružanom pratnjom”.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike