U trendu

Tehnika 3-2-1 je zlatno pravilo za kvalitetan san, zaspaćete poput bebe

Kako starimo, sve smo svesniji koliko dobro prospavana noć znači za naše opšte zdravlje, kao i mogućnost odvajanja nekog vremena pre odlaska na spavanje za opuštanje. Isto tako smo svesni da je postizanje toga ponekad malo teže, jer postoje brojni faktori koji nas u tome ometaju.

Stručnjaci za spavanje već nekoliko decenija rade na pronalasku „magične formule” pomoću koje bi ljudima pomogli da putem dobro prospavane noći imaju i više energije za svakodnevne obaveze ali i bolje raspoloženje i manje stresa.

Jedna tehnika koju svi stručnjaci ističu kao veoma delotvornu za efikasnu pripremu za spavanje, a samim tim i dobar san jeste pravilo 3-2-1.

Šta je pravilo 3-2-2?

Pravilo je zaista jednostavno za primenu, jer uključuje uspostavljanje rutine. Nekima to može biti teško, zbog obaveza koje imaju, ali posle izvesnog vremena i uverenja da je tehnika efikasna, lakše je i pridržavati se nje.

U suštini počinje tri sata pre odlaska u krevet, u okviru čega postoje određene stvari koje treba da izbegavate.

Tri sata pre spavanja ne smete ništa da jedete ali ni da pijete alkohol. Jedino što sme da se konzumira jeste voda ili blagi čaj.

Dva sata pre odlaska u krevet morate da prestanete sa poslom i napornim vežbama.

Jedan sat pre počinka, morate da prestanete da gledate u bilo koju vrstu monitora (telefon, tablet, računar i televizor) ali i da prigušite svetlo u prostorjii u kojoj boravite.

– Uvođenjem rutine kao što je ova vam omogućava da osećate da imate više kontrole nad svojim životom, a samim tim i da smanjite stres. I ako ste od onih koji kažu da nemate vremena za uvođenje bilo kakve rutine, vi ste sigurno ti kojima je ovakva rutina najpotrebnija – objašnjavaju stručnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar