U trendu

AI tehnologija podstiče digitalni razvoj Kine

Na Šestom digitalnom samitu Kine, izlagačica po imenu Džang prikazao je sistem za prepoznavanje emocija pomoću veštačke inteligencije. Dok je jednostavno stajala ispred uređaja na ekranu su se, u roku od nekoliko sekundi, pojavljivale njene vrednosti stresa, nivo kiseonika u krvi, otkucaji srca i drugi fiziološki indeksi.

Sistem veštačke inteligencije (AI) 3.0 za prepoznavanje emocija debitovao je na samitu, dvodnevnom događaju koji je 27. i 28. aprila održan u gradu Fudžou u istočnoj kineskoj provinciji Fuđian, prenosi Sinhua.

Taj AI sistem razvio je provajder usluga pametne informacione tehnologije Hengfeng informejšen. Koristi 4K kameru visoke definicije za snimanje suptilnih promena u osvetljenosti ljudskog lica i analizira ponašanje i fiziološke signale izgradnjom računarskog modela emocionalnih stanja.

„Emocionalna interakcija između čoveka i računara može se uspostaviti na osnovu izmerenih fizioloških stanja“, rekao je Lin Džićian, viši menadžer za proizvode u kompaniji Hengfeng informejšen. „Uređaj se može primeniti u mnogim oblastima, kao što su javna bezbednost, opštinska uprava, medicinska nega, finansije i osiguranje i zabava“.

AI tehnologija ubrzava svoju duboku integraciju u različite industrije, stalno promovišući inovacije i primenu digitalne tehnologije, što će pojačati integraciju i razvoj digitalne ekonomije i realne ekonomije.

„AI je postala ključna pokretačka snaga za veliki skok kineskog naučno-tehnološkog razvoja, njenu industrijsku transformaciju i unapređenje, kao i za sveukupno poboljšanje njene produktivnosti, podržavajući zamenu starih pokretača rasta novim i visokokvalitetnim ekonomskim razvojem“, rekao je Cao Šumin, zamenik šefa Kineske administracije za sajber prostor, prilikom obraćanja na podforumu na samitu.

Tokom izložbe digitalnih proizvoda na samitu, humanoidni roboti su dočekali veliki broj posetilaca.

Robot Aelos EDU razvila je vodeća kompanija za humanoidne robote, Leđu robotiks, a dizajniran je da pruži usluge obrazovanja humanoidnih robota za učenike osnovnih i srednjih škola i entuzijaste koji vole robote širom sveta.

„Učenici mogu da prilagođavaju naše robote programiranjem. U tom procesu, oni mogu bolje da razumeju osnovne predmete kao što su nauka, tehnologija, inženjering i matematika u opipljivom i iskustvenom okruženju“, rekao je Tian Guišeng, viši menadžer proizvoda u Leđu robotiksu.

„Posvećeni smo negovanju interesovanja tinejdžera za veštačku inteligenciju, stimulisanju njihovog inovativnog razmišljanja kroz obrazovanje humanoidnim robotima i obezbeđivanju rezerve talenata za digitalni razvoj Kine“ , rekao je on.

„Poslednjih godina Kina je postigla plodne rezultate u razvoju veštačke inteligencije. Broj izdatih patenata za pronalaske i objavljenih radova u oblasti veštačke inteligencije svrstavaju je među vodeće u svetu“, rekao je Cao. Očekuje se da će opšta veštačka inteligencija dobiti zamah. Pravljenje iskoraka u istraživanju i razvoju osnovnih tehnologija je ključno.

Računarski centar za veštačku inteligenciju koji je osnovala Fuđian elektroniks and informejšen grup (Fujian Electronics and Information Group( zvanično je otvoren u Fuđijanu u sredu.

Sa niskougljeničnim režimom, računarskim kapacitetom velike gustine i integrisanom operativnom platformom, centar ubrzava izgradnju AI infrastrukture i duboku integraciju AI tehnologije i relevantnih industrija, što će podstaći transformaciju i unapređenje različitih industrija u Fuđian.

Centar namerava da sarađuje sa 170 preduzeća i naučnoistraživačkih institucija u pokrajini. Već je sarađivao sa 47 visokotehnoloških preduzeća na inkubiranju AI inovacijskih šema zasnovanih na lokalnim industrijskim karakteristikama i obučio više od 200 kvalifikovanih pojedinaca u srodnim oblastima.

Iako promoviše digitalni razvoj Kine, AI takođe donosi probleme kao što su visoki nivoi potrošnje energije, visoke emisije ugljenika i zagađenje životne sredine. „Zelena veštačka inteligencija je neizbežan trend za digitalni razvoj u budućnosti. Neophodno je uspostaviti sistem inovacija zelene tehnologije i pojačati napore u industriji zelene veštačke inteligencije“, rekao je Mei Đianping, zamenik generalnog direktora Odseka za visoke i nove tehnologije Ministarstva nauke i tehnologije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar