U trendu

Ajfon slavi rođendan: Pogledajte kako ga je pre 15 godina svetu predstavio Stiv Džobs

Ajfonovi su najpopularnija serija pametnih telefona na svetu danas, sa preko milijardu korisnika širom sveta. Kompanija Epl lansirala je Ajfon serije 13 u septembru 2021, ali početak je obeležio prvi Ajfon koji je predstavljen 9. januara 2007. Prošlo je 15 godina otkako je prvi Ajfon (Gen 1) na MacVorld događaju 2007. svetu predstavio suosnivač Epla -a Stiv Džobs.

Debi Ajfona je označio promenu u promeni tehnologije, posebno u svetu kojim su tada dominirali BlackBerri telefoni sa fizičkom tastaturom. Slučajno, BlackBerri je nedavno ukinuo podršku za sve BlackBerri OS pametne telefone ranije ovog meseca.

Za tehnološke entuzijaste, uvek je posebno da pogledaju originalni Džobsov govor iz 2007. godine – početak nove ere za samu kompaniju. Ne samo da je Ajfon označio početak nove revolucije pametnih telefona, već je označio i kraj najuspešnijeg Ajpod muzičkog plejera kompanije.

Postoji mnogo podcasta, knjiga i dokumentarnih filmova koji govore o događanjima iza kulisa prvog iPhone-a. Na primer, za originalni model je bilo planirano da ima plastični ekran; međutim, Džobs, koji je poznat po svojoj efikasnosti i pažnji na detalje, odlučio je da u poslednjem trenutku na telefonu bude stakleni ekran. Nekoliko meseci pre zvaničnog objavljivanja, Ajfon je počeo da koristi kaljeno staklo kompanije Corning. Danas je Corning vodeći proizvođač stakla, a mnogi pametni telefoni koriste njegova čvrsta Gorilla stakla.

Ajfon prve generacije imao je završnu obradu od srebrnog brušenog aluminijuma i 4 GB interne memorije. Imao je samo jednu kameru sa zadnje strane i 15 aplikacija kao što su kontakti, kamera, glasovne beleške, akcije, Gugl mape, vreme, podešavanja i još mnogo toga. Zanimljivo je da originalni ajfon nije dozvoljavao korisnicima da opcije kopiranja ili lepljenja. Korisnici takođe nisu mogli da snimaju video zapise sa originalnim ajfonom.

Debitovao je sa početnom cenom od 499 dolara. Sa prilagođenom inflacijom, cena bi danas iznosila oko 600 evra. Telefon je pušten u prodaju u SAD 29. juna, a Epl je prodao svoj milioniti ajfon 10. septembra 2007. – 74 dana nakon prvobitnog lansiranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.