Američka vojska pokrenula najveći svetski intranet

Vojska Sjedinjenih Američkih Država je 15. novembra pustila u rad najveći svetski intranet, kompjutersku mrežu koja okuplja stotine sajtova, servera i baza podataka, a za koju se predviđa da će imati između 1 i 3 miliona korisnika. Intranet mreža, vrlo slična Internetu, po pravilu, dostupna je zatvorenom krugu ljudi, pripadnicima organizacije ili kompanije u čijem je vlasništvu – naravno, isto važi i za najnoviju kompjutersku mrežu, koju će vojna lica, civilno osoblje, ali i penzionisani pripadnici američke vojske moći da koriste uz upotrebu lozinke.
Intranet nosi naziv Army Knowledge Online Portal (AKO), a trenutno sadrži preko 70 terabajta informacija, što predstavlja tri puta veću količinu podataka od one pohranjene u Kongresnoj biblioteci, najvećoj biblioteci na svetu. Ogroman broj fajlova obuhvata sve informacije, dokumente, priručnike i udžbenike koje vojska poseduje, a služiće kako operativcima na terenu, u specifičnim uslovima i na posebnim zadacima, tako i vojnicima u bazama i na redovnim dužnostima ili penzionisanim oficirima koji žele da provere stanje u penzijskom fondu.
AKO mreža započeta je pre pet meseci, uz saradnju kompanije „Appian Corporation“, koja je i pomogla u projektovanju, za ovoliku količinu podataka, vrlo jednostavnog sistema: „srce“ intraneta predstavlja samo devet servera, koji povezuju stotine mreža američke vojske. Osnovna ideja je bila objediniti sve znanje i informacije na jednom mestu, kako korisnici ne bi morali da „lutaju“. U Army Knowledge Online Portal ugrađen je i instant messaging softver, preko koga u stvarnom vremenu mogu da komuniciraju svi korisnici, kao i web-mail sistem namenjen vojnicima, koji, bilo gde da se nalaze, mogu da prime ili pošalju mejl.
Sajt je zamišljen kao interaktivan – različiti korisnici ga neće videti na isti način. Zavisno od roda, čina i regiona u kome se nalaze ili zadatka na koji su poslati, svakom korisniku će biti nuđene informacije kojima on sme da pristupi, kao i podaci važni za njegovo zanimanje/zadatak. Takođe, sistem poseduje mogućnost prepoznavanja kvaliteta Internet veze koju posetilac sajta koristi: zavisno od brzine, biće mu ponuđena verzija u rasponu od tekstualne, do multimedijske forme, bogate fotografijama, animacijama, video i audio materijalom.
Korisna adresa:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.