najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Američka zvaničnica: Hakovanjem je teško izmeniti rezuiltat izbora u SAD

Savetnica predsednika Baraka Obame za bezbednost je izjavila u sredu da bi bilo veoma teško upasti u američki izborni sistem i promeniti ishod izbora.

Liza Monako rekao je na skupu povodom desetogodišnjice Odeljenja Ministarstva pravosudja za nacionalnu bezbednost da američki izborni sistem uglavnom nije priključen na Internet, da je usitnjen i da njime difuzno upravljaju državne i lokalne vlasti.

„To sistem čini izuzetno raznolikim, veoma raštrkanim, i posledica je da je izuzetno teško uticati na sve elemente kako bi došlo do promene rezultata“, rekla je Monako odgovarajući na pitanja.

Veća je briga, rekla je ona, što postoji „zabrinutost ili konfuzija“ o otpornosti takvog sistema.

Da bi se to prevazišlo, savezna vlada vrši pritisak na države da koriste niz „alata“, kao što je mogućnost skeniranja ranjivosti njihovih sistema i brzih popravki, i nudjenje najbolje prakse koju bi trebalo da primenjuju, uključujući šifrovanje podataka o registraciji birača, rekla je ona.

Ona je o tome govorila zbog zabrinutost zbog sposobnosti hakera iz Rusije i drugih zemalja da upadnu u sistem glasanja. FBI je prošlog meseca upozorio državne funkcionere za izbore da povećaju bezbednost jer ima dokaza da su hakeri napadali sisteme u dve države, Ilinoisu i Arizoni.

Direktor FBI Džejms Komej je prošle sedmice rekao na jednom skupu da je „prebrojavanje glasova u ovoj zemlji nekako nezgodno što je blagoslov, jer otežava hakerima da upadnu“.

Savezna vlada istražuje i hakovanje Nacionalnog komiteta Demokratske stranke, na osnovu čega je na Vikiliksu objavljena interna pošta. SAD nisu formalno okrivile Rusiju za kradju elektronske pošte Demokrata ovog leta, ali ta stranka jeste, a Bela kuća je javno pomenula spoljašnje istražitelje koji su utvrdili da je Rusija kriva.

Ti istraživači su manje jasno rekli da li je Rusija odgovorna i za objavljivanje tih mejlova preko sajta Vikiliks. Utvrdjivanje umešanosti Rusije u objavljivanje i-mejlova smatra se preduslovom za sankcije koje bi SAD mogle da nametnu Rusiji kao odgovor na hakerski napad.

Monako je u sredu sa „Ne menjajte program!“ odgovorila na pitanje o tome da li SAD mogu da reaguju na to. Obamina administracija je u poslednje dve i po godine javno optuživala kineske hakere za upade u američke korporacije, Severnu Koreju za težak napadna firmu „Sony Pictures Entertainment“, i iranske hakere za digitalni upad u banke i u upravljački centar jedne male brane kod Njujorka.

Direktor FBI Džejms Komej je na istom skupu gde i Monako rekao da javnosti nije vidljiv sav „alat“ kojim država može da odgovori na takve napade.

„Samo zato što nešto ne možete videti, ne znači da vaša vlada to i ne radi“, rekao je on.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike