U trendu

Američki tinejdžeri slabo učestvuju u profitu operatera

Najveći američki mobilni operater, Verizon Wireless, pokušava da privuče veći broj tinejdžera mušterija, tržište koje još uvek čeka da bude osvojeno. Svestan da su tinejdžeri zaljubljenici u duge i česte razgovore, kao i slanje SMS poruka, menadžment kompanije pokušava da prepaid (pretplatu) iskoristi kao način na koji će privući mlađe korisnike. Visoki mesečni računi sigurno su glavni razlog zašto u državi u kojoj se skoro pola stanovnika koristi mobilnim telefonom samo 15% tinejdžera u dobu od 15 do 19 godina koristi ovaj način komunikacije.

Poređenje sa evropskim državama je prilično poražavajuće: u Finskoj, u istoj starosnoj grupi, mobilni telefon poseduje čak 77% tinejdžera. Takođe, i Japan prednjači u odnosu na SAD: tamo mobilni telefon koristi 73% mladih od 15 do 19 godina. Ni nešto starije generacije u Sjedinjenim Državama nisu sklone mobilnim telefonima u meri u kojoj su to Finci ili Japanci: u starosnoj grupi od 20 do 29 godina, Finska beleži 87% korisnika, Japan 76%, a SAD samo 44%.

U svojim poslovnim planovima Verizon Wireless ističe da u nekim evropskim državama i do 90% novih korisnika započinje druženje sa mobilnim telefonom u okviru prepaid usluge: Italija – 85%, Portugal – 82%, Nemačka – 50%, Francuska – 47%. Ovakve statistike pokazuju da su i tinejdžeri (između ostalih) privučeni ovakvim načinom pretplate, i da je upravo prepaid taktika zaslužna za uspeh (i velike profite). Svakoga dana u SAD-u 11.000 tinejdžera navrši 15 godina – ogromno tržište koje američki operateri tek treba da osvoje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.