U trendu

Astronauti Posade-8 bezbedno stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Tri američka i jedan ruski astronaut stigli su danas na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), u okviru uobičajene rotacije posada u toj svemirskoj laboratoriji.

Tamo će boraviti oko šest meseci, a za to vreme biće sprovedeno više od 200 naučnih eksperimenata.

Oni su poleteli u nedelju uveče iz američke savezne države Floride, raketom Falkon 9 (Falcon) kompanije SpejsEks (SpaceX).

Kapsula sa astronautima je pristala na ISS u 8.50 po srednje-evropskom vremenu.

To je osma redovna misija rotacije posade ISS-a koju je SpejsEks sproveo za Američku svemirsku agenciju (NASA). Otuda i naziv njihove misije – Posada-8.

Amerikanac Majkl Barat (Michael Barrat) je jedini astronaut Posade-8 koji je već bio na ISS. Međutim, to će biti prvo svemirsko putovanje za druga dva Amerikanca – Metjua Dominika (Matthew Dominick) i Dženet Eps (Jeanette Epps), kao i za Rusa Aleksandra Grebionkina.

Posle perioda primopredaje, koja će trajati nekoliko dana, Posada-7, koju čine četiri astronauta iz SAD, Danske, Japana i Rusije, vratiće se na Zemlju, u drugoj kapsuli SpejsEksa.

NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos, koje zajedno upravljaju ISS-om, uspostavile su program razmene astronauta, pri čemu svaki naizmenično prevozi po jednog člana posade iz druge zemlje.

Taj program je održan uprkos ratu u Ukrajini, a ISS je sada jedan od retkih primera saradnje Vašingtona i Moskve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar