Australijanac koji tvrdi da je tvorac bitkoina odustao od objavljivanja dokaza

Australijski preduzetnik Kreg Rajt, koji je rekao da je tvorac virtuelne valute bitkoin, odustao je od objavljivanja novih dokaza kojima bi podupreo svoje tvrdnje.

Rajt je naveo na svom blogu da „nema hrabrost“ da obelodani dodatne dokaze da je on pravi tvorac virtuelne valute bitkoin, kako je obećao ranije.

On je u sredu najavio da će obezbediti nove dokaze za njegove tvrdnje koje su izazvale sumnju širom sveta, a umesto toga uklonio je prethodne objave na blogu i danas napisao kratku izjavu pod naslovom „Izvinite!“.

Rajt nije izričito povukao svoju izjavu da je on „Satoši Nakamoto“, misteriozni tvorac bitkoina, već je naveo da je pomislio da može da „ostavi višegodišnju anonimnost i skrivanje iza sebe“, ali da „nije dovoljno jak za to“.

Bitkoin je od još od stvaranja 2009. godine bio obavijen velom tajne, pošto je njegov tvorac bio nepoznat.

Za razliku od fizičkih deviza kao što su evro ili dolar, bikoinima ne upravlja nikakva centralna banka, već ih generišu hiljade računara u svetu, u procesu koji se naziva „vadjenje rude“ (mining).

Ta digitlana valuta koja funkcioniše kroz lanac kompjuterskih kodova, postala je popularna medju zaludjenicima za tehnologiju, internet libertarijancima i investitorima avanturistima, pošto omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmenu novca bez banaka, kreditnih kartica i trećih strana. Iz istog razloga su i kriminalci počeli da koriste bitkoine.

Obični korisnici kupuju virtuelne valute preko internet menjačnica, koje onda čuvaju u takozvanim „novčanik“ programima na svojim kompjuterima. Preko tog programa se direktno može izvršiti uplata prodavcu koji prihvata digitalnu valutu čime se izbegava provizija kod banaka ili davanje informacija o kreditnoj kartici.

Zbog komplikovane tehnologije, teško je ustanoviti koliko ljudi na svetu poseduje bitkoine, a ta valuta je počela da privlači pažnju medija pošto su i veliki prodavci počeli da primaju bitkoine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.