Baterije u mobilnom će imati svoj protivpožarni aparat?

Litijonske baterije imaju niz prednosti zbog kojih ih koristimo u sve većem broju elektroničkih uređaja, od mobilnog telefona do automobila, ali veliki minus im je što kod njih postoji opasnost od požara, što se videlo i kod fijaska sa Galaxy Note 7 telefonom.

Naučnici sa Stenforda objavili su kako su dizajnirali litijonsku bateriju koja u sebi sadrži materijal za gašenje požara, koji se može aktivirati ako se baterija počne pregrejavati. Radi se o trifenil-fosfatu koji se nalazi u svojoj čauri koja se otopi ako temperatura u bateriji skoči na 150 Celzijusa. Tada se ispušta hemijski spoj koji je u testovima u samo 0,4 sekunde gasio požare, piše BBC.

Naučnici su i ranije pokušavali da koriste ovaj spoj, ali kad je bio direktno u elektrolitu, onda je uticao na pefromanse baterije. Problem koji su ovde uočili je u tome da materijal još nije dovoljno izdržljiv. Otkrili su kako nakon 360 ciklusa punjenja kapsula počinje da pušta mali deo hemijskog spoja što utiče na performanse. To znači da će biti nužno još testova kako bi se ovo pretvorilo u komercijalno rešenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.