Biljke koje „žderu“ toksine

Čikago, jedan od nazagađenijih američkih gradova, godinama pokušava da nađe način kako da se bori protiv ovog gorućeg problema. Statistike govore da je u ovom gradu zabeležen najveći broj slučajeva trovanja olovom kod dece uzrasta do 6 godina.
Zato su zvaničnici ovog grada pokrenuli niz projekata i angažovali veliki broj naučnika koji pokušavaju da problem reše ili bar umanje. Jedan od takvih projekata traje već dve godine i spreman je za praktičnu upotrebu. U pitanju je sađenje više vrsta biljaka koje imaju moć da isisavaju i prerađuju olovo iz zemljišta, a jedna od takvih kultura je suncokret.
Jedan od predvodnika tima koji radi na ovom projektu, dr Helen Bins, objašnjava važnost ovog poduhvata: "Trovanje olovom kod male dece može da izazove trajna oštećenja centralnog nervnog sistema i umanji intelektualne mogućnosti. Primećeno je da mnogo dece koja izgledaju sasvim zdravo, imaju povećani nivo olova u krvi i to je problem broj 1 u ovom gradu s kojim moramo da izađemo na kraj."
Slični projekti su realizovani i u drugim delovima SAD, ali i u Ukrajini, gde su se suncokreti "borili" protiv radioaktivnih supstanci u tlu, dospelih u zemljište posle černobiljske katastrofe. Ovakav postupak se još uvek smatra eksperimentalnim, jer nisu u dovoljnoj meri poznati efekti i uspešnost takvih napora. Projekat u Čikagu će biti prvi pokušaj sprovođenja programa u naseljenoj oblasti.
U svakom slučaju, alarmantni podaci nagone naučnike i zdravstvene radnike da se ozbiljno pozabave ovim problemom, jer čak milion dece u SAD ima nivo olova u krvi dovoljan da izazove trajna oštećenja i velike zdravstvene probleme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.