Blumberg: Kvantni kompjuteri mame Vol strit

Vol strit u nastojanju da maksimalno poboljša proračune kamate, uloge, dobitke i gubitke, okreće se kvantnim kompjuterima, novoj tehnologiji koja koristi svojstva subatomskih čestica za izuzetno složene proračune po nevidjenim brzinama, prenosi danas Blumberg. 

Ta tehnologija je takodje izuzetno komplikovana, ali se i dalje raspravlja da li su kvantne mašine u ponudi moćne baš onoliko koliko se predstavljaju. Ali, ako se ti superkompjuteri pokažu da mogu doneti novac menadžerima i bankama, koje već koriste razne algoritme u trgovini, doneće prednost na tržištu na kojem vlada žestoka konkurencija.

Goldman Saks grup (Goldman Sachs Group Inc), Rojal benk od Skotland grup (Royal Bank of Scotland Group Plc), Si-Em-I grup (CME Group Inc) i Gugenhajm partners (Guggenheim Partners) razmatraju kvantne kompjutere kojima je potrebna temperatura niža nego u svemiru i koji koštaju po najmanje 10 miliona dolara, navodi Blumberg.

“Kvantni kompjuteri su veoma dobri u nekoliko stvari koje su veoma, veoma teške za tradicionalne kompjutere”, rekao je Lopes de Prado, istraživač na Lorens Berkli nacionalnoj laboratoriji.

Finansijske firme u upotrebi kvantnog računarstva slede nekolicinu kompanija i vlada zemalja, medju kojima su Kina, Francuska i Velika Britanija.

Lokhed Matin (Lockheed Martin Corp), jedna od najvećih svetskih kompanija za aeronautiku i odbranu, bio je medju prvima koji su koristili kvantne računare zahvaljući kojima je otkriven bag u kodu koji upravlja avionom F-16. Majkrosoft (Microsoft) i Aj-Bi-Em (IBM) koriste kvantnu tehnologiju da ubrzaju softver, dok je kineska Alibaba u julu najavila laboratoriju za kvantno računarstvo u saradnji s Kineskom akademijom nauka.

Gugl (Google) radi na razvijanju algoritma koji mogu učiti i koji bi radili na kvantnim kompjuterima. Gugl u tome saradjuje s američkom svemirskom agencijom NASA koja ima takav računar.

Hartmut Neven, direktor inžinjerstva u Guglu, rekao je juče na konferenciji za novinare da su kvantni kompjuteri pokazali da mogu proći kroz složen problem za par sekundi, dok bi tradicionalnim kompjuterima za to trebalo 10.000 godina.

Istraživali kažu da bi kvantni kompjuteri mogli pomoći menadžerima u fondovima da reše teške probleme poput ulaganja u više stvari kroz vremenski horizont planiranja koji je podeljen u više koraka. Tada menadžeri treba da odluče koliko da investiraju u svakom koraku, dok istovremeno treba da uzmu u obzir razne troškove.

Performansa običnog kompjutera odredjena je brojem tranzistora koji se mogu smestiti u njega i kako se povežu. Svaki tranzistor može uključen ili isključen, odbnosno imati vrednost 0 ili 1, što je jedan bit.

Kvantni kompjuteri koriste kubite, koji su zasnovani na merama svojstva subatomskih čestica. U svakom trenutku kubit može biti ili 0 ili 1, ali i negde izmedju. To znači da kubiti u kvantnim kompjuterima mogu ispitati daleko veći broj mogućnosti od nula-ili-jedan bitova u običnim kompjuterima, što znači veću efikasnost u rešavanju matematičkih problema i što donosi veću snagu i brzinu, navodi Blumberg.

(Beta)

Ostavite komentar