U trendu

Bolnica u Pekingu primenjuje novu tehnologiju zamrzavanja za očuvanje plodnosti

PEKING – Jedanaestogodišnja devojčica koja boluje od leukemije uspešno je podvrgnuta operaciji zamrzavanja tkiva jajnika pre transplantacije koštane srži u Narodnoj bolnici Univerziteta u Pekingu .

Kako prenosi Sinhua tom operacijom, ili krioprezervacijom tkiva jajnika i čuvanjem tog tkiva na niskoj temperaturi sačuvana je mogućnost da ona u budućnosti zatrudni.

Trenutne tehnike očuvanja plodnosti uključuju zamrzavanje jajnih ćelija, zamrzavanje embriona, zamrzavanje sperme i zamrzavanje tkiva jajnika, što je takođe jedina opcija za očuvanje plodnosti za devojčice u predpubertetskom periodu, rekla je Tian Li, zamenik šefa bolničkog odeljenja za akušerstvo i ginekologiju.

Ova tehnika je pogodna za pacijentkinje kojima je hitno potrebna operacija, radioterapija ili hemoterapija, što može izazvati oštećenje jajnika ili prerano otkazivanje jajnika, dodala je ona.

Tokom takve operacije, lekari iz korteksa jajnika uzimaju tkiva, u kojima se nalazi mnogo folikula, i zamrzavaju ih u tečnom azotu na minus 196 stepeni Celzijusa. Nakon što se bolest pacijenata poboljša, njihova tkiva jajnika se odmrzavaju i vraćaju u njihova tela da bi se obnovile funkcije endokrinog sistema i ovulacije.

Jedanaestogodišnjakinji koju Sinhua predstavlja pod pseudonimom Sjaosin dijagnostikovana je hronična mijeloična leukemija, vrsta raka koji proizvodi mnogo nezrelih belih krvnih zrnaca i inhibira redovnu proizvodnju krvi u koštanoj srži, pre šest meseci.

Hemoterapija i transplantacija koštane srži postali su joj hitni, ali bi direktno rezultirali gubitkom njene plodnosti.

Za pacijentkinje sa transplantacijom koštane srži u reproduktivnom dobu, stopa incidencije prevremene insuficijencije jajnika, opadanja normalne funkcije jajnika pre 40. godine, je skoro 100 odsto posle primanja mijeloablativne hemoterapije, rekla je Jang Sin, stručnjak za akušerstvo i ginekološko odeljenje Narodne bolnice Univerziteta u Pekingu.

Ona je objasnila da visoke doze hemoterapije mogu izazvati prerano otkazivanje jajnika, što dovodi do gubitka plodnosti.

Sjaosin je na kraju podvrgnuta operaciji zamrzavanja tkiva jajnika koja je trajala nekoliko sati nakon što su stručnjaci bolničkih odeljenja za akušerstvo i ginekologiju, hematologiju i pedijatriju zajednički potvrdili da je zahvat izvodljiv.

“To je najbolji način za Sjaosin da povrati svoje endokrine funkcije i funkcije ovulacije nakon transplantacije koštane srži“, rekao je Vang Đianliu, zamenik šefa Narodne bolnice Univerziteta u Pekingu.

Pored trenutne tehnologije zamrzavanja tkiva jajnika, kineski istraživači su konstantno dolazili do otkrića u metodama očuvanja plodnosti kod žena.

Grupa naučnika sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Kine objavila je svoja nova otkrića u časopisu “Nejčer komjunikejšns” (Nature Communications) prošlog decembra, otkrivajući novu metodu za očuvanje folikula miša na niskoj temperaturi.

Metoda je bila vitrifikaciona krioprezervacija folikula inkapsuliranih u hidrogel „nanozagrevanjem“, novom tehnologijom krioprezervacije. U poređenju sa konvencionalnim metodama, povećala je održivost folikula za više od 30 procenata nakon oporavka, bacajući svetlo na obećavajući pristup za očuvanje plodnosti kod žena.

Istraživači su naveli da je patent za njihovu novu tehnologiju podnet i očekuje se da će se klinički primeniti u odgovarajućim bolnicama u istočnoj kineskoj provinciji Anhui ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar