U trendu

Brzo i jednostavno: Evo kako ćete očistiti ekran laptopa bez da ga oštetite

Bez obzira na to koji uređaj koristite, prvi korak je isti za sve – potrebno je pročitati uputstvo za korišćenje. Ako niste dobili konkretna uputstva od proizvođača o tome kako očistiti ekran računara, možda mislite da je najbolja opcija koristiti sredstvo za čišćenje stakala, ali to je zapravo najgora stvar koju možete uraditi.

Iako može činiti čuda na prozorima u domaćinstvu, sredstvo za čišćenje stakla može biti veoma štetno za ekrane, piše Reader’s Digest.

Amonijak, koji je glavni sastojak većine sredstava za čišćenje prozora, izbeljivač, aceton, propilen glikol i drugi rastvarači i sredstva za čišćenje u domaćinstvu, mogu nagrizati zaštitni premaz na vašem ekranu i uzrokovati promenu boje, ogrebotine i mrlje. Čak i obična voda može sadržavati minerale koji mogu ostaviti talog na ekranu, pa mnogi stručnjaci preporučuju korišćenje destilovane vode ako suva krpa nije dovoljna. Druga sredstva za čišćenje mogu biti prihvatljiva, u zavisnosti od vrste ekrana koji imate.

Pravilo broj jedan za čišćenje kompjuterskih ekrana je da nikada ne nanosite tečnost za čišćenje direktno na ekran. Direktnim prskanjem rizikujete prodiranje tečnosti u pukotine ekrana i potencijalno oštećenje unutrašnjih komponenti. Jednako važna kao i sredstvo za čišćenje ekrana je krpa kojom ga nanosite. Papirni ubrusi i kućne krpe mogu biti previše abrazivni za čišćenje ekrana računara. Stoga se preporučuje korišćenje čiste, suve krpe od mikrovlakana.Čak i s mikrovlaknima pazite da ne pritisnete previše kada brišete ekran, jer biste mogli oštetiti ugrađene senzore, posebno na ekranu osetljivom na dodir.

Kada se radi o samom procesu, preporučuje se da uvek isključite laptop pre čišćenja. Koristeći suvu krpu od mikrovlakana, nežno obrišite ekran računara da biste uklonili prašinu i obavezno uđite u sve uglove. Ako nakon ovog brisanja ostanu prljavština i mrlje, pređite na sledeći korak. Navlažite ivicu svoje mikrofiber krpe pomoću nekoliko kapi destilovane vode. Lagano obrišite ekran, počevši od centra i nastavite kružnim pokretima kako biste izbegli ostavljanje tragova. Pustite da se ekran osuši na vazduhu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.