CeBIT 2007 (5)

Već četvrtu godinu zaredom Samsung je organizator evropskog WCG finala. Cela jedna hala na sajmu bila je rezervisana za igrače, njihove navijače i prateće događaje koji su se odvijali od 15. do 18. marta. Na evropskom finalu je učestvovalo 250 igrača iz 25 država (i Srbija je bila među njima), koji su se borili za nagradni fond od 100.000 američkih dolara. Na 8.000 kvadratnih metara bilo je postavljeno nekoliko stotina računara na kojima su igrani mečevi, a najinteresantniji su prenošeni na velikom ekranu u areni koja je mogla da primi oko hiljadu posetilaca.
Ove godine na programu su bile igre Need for Speed Carbon, FIFA 2007, WarCraft 3 (The Frozen Throne) i, naravno, timski CounterStrike: 1.6. Fanovi konzolnih igara mogli su da oprobaju svoje veštine u Xbox 360 igrama Dead or Alive 4 i Project Gotham Racing 3. Naši učesnici nisu uspeli da se domognu medalja, a ko su pobednici turnira možete proveriti na lokaciji World Cyber Games.
Pod imenom CeBIT Higlights krije se dodela zvaničnih nagrada hanoverskog sajma, koje se tradicionalno dodeljuju u saradnji s nemačkim IT časopisom CHIP. U kategoriji multimedija nagradu je dobila konzola Nintendo Wii. Za najbolji hardverski proizvod proglašen je Samsung Solidstate Disk (hard disk bez pokretnih delova), a za najbolji softverski paket izabran je Google Apps, kolekcija Google Web zasnovanih poslovnih aplikacija. U kategoriji komunikacije pobedu je odneo AMB: Fritz!Box Fon WLAN 7270, novi uređaj koji u sebi kombinuje ADSL, VDSL, WLAN 11n, DECT i Media Streaming. Za najveću inovaciju proglašen je Joost, novi način za gledanje TV-a na Internetu, a u sferi digitalne fotografije izabran je Adobe Photoshop LightRoom. I konačno, u novoj kategoriji, koja je ustanovljena ove godine pod nazivom Commynity, pobedu je odneo Sony PC3 Home, interaktivni svet kome će moći da pristupe vlasnici PC3 konzole.
Iako je bilo očigledno da su organizatori malo stegli kaiš, bar što se tiče finansiranja CeBIT-a, ukupan utisak je više nego povoljan. Ispunjena su skoro sva naša očekivanja. Možda nismo videli mnogo revolucionarnih noviteta, ali unapređenja postojećih tehnologija je bilo možda čak i više nego što smo očekivali. Nadamo se da će makar deo najavljenih stvari ugledati svetlost dana u narednih godinu dana, a u isto vreme sledeće godine prenećemo vam svoje impresije sa CeBIT-a 2008, koji je zakazan na istom mestu od 4. do 9. marta 2008. godine.

(B. B.)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.