Cepelini umesto telekomunikacionih satelita?

Britanska kompanija Advanced Technologies Group izgradila je ogromne hangare u Kardingtonu, u kojima proizvodi cepeline i balone. Međutim, oni neće služiti uobičajenoj svrsi – lebdenju iznad stadiona u toku velikih sportskih događaja radi reklamiranja firmi ili nošenja kamera koje snimaju iz neuobičajenih uglova – već će odleteti mnogo više, na oko 12 kilometara iznad Zemlje, kako bi zamenili telekomunikacione satelite.

Analizirajući potrebe za proširenjem telekomunikacionih mreža i na daleke krajeve, u kojima postoji slabo razvijena ili nikakva infrastruktura, stručnjaci pomenute kompanije su zaključili da cepelini i baloni ispunjeni helijumom predstavljaju najjeftinije i najbolje rešenje. Umesto izuzetno skupih satelita, ovakve letelice bi do stratosfere odnele transpondere za mobilnu telefoniju, televiziju, digitalni radio i Internet, pri čemu bi kao pogon služila solarna energija, potpomognuta dizel motorima. Vek trajanja telekomunikacionih balona i cepelina bi bio pet godina, posle čega bi na tačno određenu poziciju bila poslata zamena.

Mnogi smatraju ideju čudnom i upozoravaju na nepouzdanost ovakvih letelica, tj. nestabilnost helijuma. Ipak, Advanced Technologies Group ističe da se Hindenburška katastrofa sa cepelinom desila pre više od 60 godina, i da je od tada tehnologija izrade balona i cepelina uznapredovala, učinivši ih potpuno bezbednim i pouzdanim. Zato i ne odustaju od svog projekta, najavljujući prototip telekomunikacionog cepelina za 2003. godinu.

Ideja se činila veoma privlačnom, s obzirom na činjenicu da geostacionarni sateliti ne mogu da pokriju površinu planete na zadovoljavajući način kako bi odgovorili potrebi da svaka tačka u budućnosti bude pokrivena telekomunikacionim signalima. Postoje fizičke prepreke da ovakav zadatak telekomunikacioni sateliti ostvare, jer se nalaze na visini od oko 32.000 kilometara iznad Zemlje, pri čemu su i troškovi ogromni – u proseku 200 miliona dolara po satelitu, ne računajući neuspela lansiranja koja nisu retka. Zato su i projekti korišćenja stratosfere izuzetno privlačni, i trenutno predstavljaju moguće rešenje problema.

Korisna adresa:

  • Advanced Technologies Group

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.