Desetogodišnjica World Wide Web-a

Zajedno sa dvadesetim rođendanom PC-ja, u mesecu avgustu beležimo još jedan značajan jubilej: desetogodišnjicu postojanja World Wide Web-a. Godine 1991. je postojao Internet, skup mreža koje su bile nedovoljno povezane – svako traganje za informacijama je bilo ravno traženju „igle u plastu sena“. Pojavila se potreba za snažnijom povezanošću i objedinjavanjem ogromnih količina podataka, koji su se „krili“ u mrežama kompjutera, daleko od očiju korisnika.

Koncepcija hiperteksta (hypertext) je „visila u vazduhu“ još od 1945. godine, ali je ideja zaživela i realizovana tek 1991. godine – tada su Tim Berners-Lee (na slici) i Robert Caillou razvili protokole, koji su rasute mreže „uvezali“ i omogućili da se sa dokumenta na dokument, sa stranice na stranicu, prelazi pomoću linkova.

Prve skice novih protokola su se u javnosti pojavile 6. avgusta 1991. godine, kada je Tim Berners-Lee poslao poruku na jednu od diskusionih grupa – alt.hypertext. Protokoli su bili razvijeni za potrebe laboratorije CERN (European Particle Physics Laboratory), u kojoj je „otac“ WWW-a tada radio. Laboratoriji je trebao efikasan način za komunikaciju velikog broja naučnika i „alat“ pomoću koga bi mogli da objavljuju rezultate svojih istraživanja i sa njima upoznaju kolege.

Zajedno sa protokolima, naučnicima, a zatim i celom svetu, je ponuđen i prvi browser, koji je služio i pregledanju i pravljenju sadržaja. Njegovo ime je bilo WorldWideWeb, ali je kasnije, da ne bi bilo zabune i mešanja sa imenom apstraktnog prostora u kome se odvija razmena informacija, preimenovan u Nexus. Aplikacija je napisana na NeXT kompjuteru, koji je prikazivao samo nijanse sive boje, tako da je i World Wide Web, na samom početku, bio sivkast. Kasnije su došle boje, slike, animacije…

Korisni linkovi:

  • Tim Berners-Lee
  • The World Wide Web Consortium

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.