Dobra vest za ljubitelje „jabuke“ i iPhone-a

Kompanija Apple je 6. septembra objavila ekskluzivnu vest o smanjenju cene jednog od svojih najpopularnijih i najnovijih uređaja na tržištu – iPhone-a. Njegova cena snižena je, ni manje ni više, nego za 200 dolara. Vest je sigurno obradovala ljubitelje proizvoda te kompanije, ali ne sve. Veliki broj poklonika već je nabavio ovaj popularni uređaj koji u sebi objedinjuje tri funkcije – uređaja za pristup Internetu, funkciju multimedijalnog plejera i mobilnog telefona.
Apple je predstavio iPhone početkom ove godine, a s prodajom se otpočelo u junu. Ponuđene su dve varijante uređaja s memorijom od 4 i 8 gigabajta. Početne cene uređaja iznosile su oko 500 dolara (tačnije, 499) za model s manjim memorijskim kapacitetom, dok je cena iPhone-a s većom memorijom bila oko 600 dolara (tačnije, 599). Najnovije informacije iz Aplle-a pokazuju da je kompanija zvanično objavila da će prestati s proizvodnjom modela kapaciteta 4 gigabajta, a da će model sa 8 gigabajta nadalje koštati 399 dolara.
Apple je očigledno pokazao dovoljno sluha u borbi s konkurencijom i odlučio da sniženjem cene privuče što više kupaca. Verovatno se na tržištu osetilo malo zasićenje posle prvog naleta kupaca. Uostalom, letnji meseci su idealni za odmor i zabavu, što se u istoj meri može reći i za ovaj višefunkcionalni Apple-ov uređaj. Dolazi jesen, pa su poslovne primene uređaja ove vrste prioritetne. Konkurencija na tom području je vrlo velika i neprekidno se pojavljuju novi modeli mnogobrojnih manje ili više poznatih proizvođača. S obzirom na činjenicu da jedan „pametan“ mobilni telefon košta nekoliko stotina dolara, iPhone će s novom cenom biti mnogo povoljnije rešenje.
Jedna od osnovnih prednosti iPhone-a u odnosu na pametne mobilne telefone je znatno veći ekran (dijagonala mu je 3,5 inča) i pored standardnih dimenzija uređaja kakve imaju pametni mobilni telefoni. To je ostvareno ekranom osetljivim na dodir, tako da je korisnički interfejs izuzetno intuitivan i lak za korišćenje. Upravo zahvaljujući iskustvu sa touch screen interfejsom i iPhone-om, Apple je nedavno lansirao i novi muzički plejer iPod Touch, a gotovo u isto vreme objavio je i novu uslugu preuzimanja muzičkih sadržaja iz svoje online prodavnice iTunes preko bežičnog WiFi pristupa. Sasvim dovoljno argumenata za nastavak uspešne borbe s konkurencijom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.