DoCoMo demonstrirao 4G mrežu

Azija predstavlja najdinamičnije područje kad je reč o razvoju telekomunikacionih mreža četvrte generacije. To, između ostalog, potvrđuju aktivnosti japanske kompanije NTT DoCoMo, giganta iz oblasti telekomunikacija. Početkom marta on je pobudio interesovanje javnosti demonstracijom nove telekomunikacione mreže četvrte generacije. Demonstracija je priređena u istraživačkom i razvojnom centru kompanije lociranom nedaleko od Tokija. Centar se nalazi u tehnološkom parku u kome radi više od 40 istraživačkih organizacija mnogih poznatih svetskih kompanija. NTT DoCoMo svoja istraživanja obavlja sa oko 1.200 zaposlenih i u saradnji sa partnerskim kompanijama (Intel, Texas Instruments, Cisco Systems, HP, Ericsson, Nokia, Fujitsu). U istraživački centar ulaže oko 130 milijardi jena godišnje (oko 1,1 milijardu dolara).

Mnogi komentari o najnovijim aktivnostima te kompanije bili su skeptični, s obzirom na to da kompanija još uvek ima problema sa mrežom prethodne, treće, generacije (posebno kada je FOMA usluga u pitanju). NTT DoCoMo trenutno ima oko dva miliona korisnika 3G usluga i oko 40 miliona korisnika 2G i-mode servisa. Bez obzira na sve komentare i probleme, kompanija je pristupila razvoju nove ultrabrze 4G mreže. Ona se zaista može nazvati ultrabrzom, jer će se prenos podataka obavljati brzinom od 20 Mb/s (upload), odnosno 100 Mb/s (download). To je oko 260 puta brže od prenosa podataka u 3G mreži (384 Kb/s). Tako velika brzina će bez problema omogućiti prenos različitih audio i video sadržaja.

Mreža 4G uglavnom će se zasnivati na bežičnom komuniciranju i prenosu podataka. Pored znatno veće brzine u odnosu na mreže prethodne generacije, ona će ponuditi i znatno jeftinije usluge. Mogućnosti njene primene takođe će biti višestruke. Zahvaljujući prenosu audio i video sadržaja komuniciranje će se obavljati daleko kvalitetnije. Sagovornici će, kako izjavljuju predstavnici kompanije, „imati utisak da se nalaze jedan pored drugog, licem u lice (virtuelna realnost doći će do punog izražaja)“.

Datum uvođenja i komercijalizacije ove mreže NTT DoCoMo još uvek nije precizirao. Još na početku njenog razvoja (2002. godine) planirano je da se sa uvođenjem otpočne 2005. godine, dok je puna komercijalizacija planirana za 2010. Međutim, najnoviji planovi pokazuju izvesne promene u strategiji. Sredinom 2005. uvešće se prelazna 3,5G mreža kao nadogradnja na postojeću 3G mrežu. Ona će povećati brzinu prenosa podataka oko 35 puta u odnosu na mrežu treće generacije (14 Mb/s download i 2-4 Mb/s upload). Sniziće se i cena za trećinu, uz minimalne promene infrastrukture. Tek nakon toga napraviće se postepeni prelaz na 4G mrežu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.