U trendu

„Dresirane“ bakterije prave piramidu

Pored dresera divljih zveri, sada postoje i "dreseri" bakterija. Grupa naučnika iz laboratorije za nanorobotiku na Politehničkoj školi u Montrealu ostvarila je neverovatan poduhvat u kome je naterala žive bakterije da sagrade nanopiramidu. Istraživači su u eksperimentu koristili magnetnotaktičke bakterije, jednoćelijska bića s unutrašnjim kompasom koji im omogućava da se kreću u funkciji magnetnih polja.
Grupa naučnika predvođena profesorom Silvenom Martelom (Sylvain Martel) uspela je da usmerava kretanje bakterija uz pomoć kompjuterski kontrolisanih magnetnih polja. Prilikom eksperimenta koji je trajao petnaestak minuta bakterije su prenosile nanocigle kopolimera epoksi i potom ih slagale u piramidalnu strukturu. Ovo je prvi poduhvat te vrste u svetu. Kontrolisano ponašanje bakterija otvara mnoge mogućnosti na polju medicine i bioinženjeringa, preneli su svetski mediji.
Cilj naučnika je da se omogući upotreba bakterija unutar živih organizama tako što će se one kontrolisano kretati krvnim sudovima. Bakterije bi, na primer, mogle da posluže za prenošenje lekova unutar tumora, za otkrivanje patogenih agenasa ili za "popravku" pojedinih organa.
Profesor Silvan Martel skrenuo je pažnju svetske naučne javnosti kada je 2007. godine njegov tim prvi put u svetu uživo demonstrirao kontrolisano kretanje nanorobota kroz arteriju. Jedan od projekata na kojem trenutno radi njegov tim je proizvodnja autonomnog mikrorobota kojeg pokreće čip u čiji sastav ulaze elektronski elementi i bakterije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.