Dvostruki ekrani iz Mitsubishi-ja

Mobilni telefoni sa dva ekrana ne predstavljaju nikakvu posebnu novost na tom izuzetno bogatom tržištu. Obično su to ekrani različitih dimenzija koji pokazuju sliku nezavisno jedan od drugog. Međutim, ekran jedinstvene strukture, koji pokazuje slike sa obe strane, zaista predstavlja nešto sasvim novo. Napravljen je u poznatoj japanskoj kompaniji Mitsubishi Electric i nedavno prikazan javnosti na konferenciji za štampu u istraživačkom i razvojnom centru te kompanije. Predstavljen je pod nazivom Reversible LCD.

Većina danas primenjenih uređaja sa dva ekrana ima glavni ekran većih dimenzija i sporedni sa manjim dimenzijama. Svaki od njih ima posebnu LCD ploču i posebno pozadinsko svetlo, kojim se ploča osvetljava kako bi se dobila vidljiva slika. To znači da oni sadrže četiri nezavisna sloja postavljena jedan do drugog (ploče sa pozadinskim svetlom u sredini, a LCD ploče sa strane). Ploče koje sadrže komponente za pozadinsko osvetljenje su neprozirne, tako da se na svakom od ekrana slika može videti samo sa jedne strane. Kod novog Mitsubishi-jevog ekrana postoji zajednička LCD ploča u sredini i dve transparentne (prozirne) ploče sa komponentama za pozadinsko svetlo (LED diodama) sa strane (ukupno tri sloja). Na taj način slika sa LCD ploče može biti viđena sa obe strane.

Mitsubishi je zapravo prikazao dve varijante ovog ekrana. Prva varijanta predstavljala je istu sliku sa obe strane ekrana. Međutim, ta varijanta je sa zadnje strane dala zapravo naličje slike (tekst je prikazan obrnuto). Druga varijanta predstavljala je noviju verziju sa rešenjem prethodnog problema sinhronizovanjem dveju slika i njihovim alternativnim prikazivanjem sa 60 fps za svaku sliku (ukupno 120 fps). Razumljivo je da će novi uređaji biti realizovani sa drugom varijantom ekrana. Oni će imati mogućnost izbora jednog od tri načina rada – posmatranje slike na prednjoj strani, posmatranje na zadnjoj strani ili istovremeno na obe strane.

Reversible LCD ekrani posebno će biti pogodni za korišćenje u mobilnim telefonima koji imaju ugrađen digitalni fotoaparat ili video-kameru. Pored primene na mobilnim telefonima, planira se korišćenje novih ekrana i u drugim uređajima, kao što su PDA i laptop računari, na primer. Prednosti dvostrukog ekrana, ma gde se oni primenili, jesu u tome što će omogućiti izradu tanjih i lakših mobilnih uređaja bez ikakvog smanjenja njihovih funkcija. Takođe, njihova cena će biti povoljnija od cene uređaja sa dva nezavisna ekrana. Na primer, u slučaju mobilnih telefona, ona bi trebalo da iznosi otprilike koliko i za uređaje sa dva nezavisna ekrana, pri čemu ne treba zaboraviti to da su u ovom slučaju oba ekrana istih dimenzija (velika), dok će u poređenju sa telefonima sa samo jednim ekranom biti skuplji za oko 1.000 jena (što je desetak dolara).

Još uvek nije precizirano kada će se novi dvostruki Mitsubishi-jevi ekrani pojaviti na tržištu. Verovatno će se to dogoditi krajem ove godine. Zanimljivo je, takođe, da Mitsubishi nije jedina kompanija koja radi na ovoj ideji (slične informacije dolaze i iz kompanije Samsung, mada zasad nije prikazan protip njihovog rešenja).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.