U trendu

Elektromobil Tzero

U savremenim automobilima sve je više elektronskih, računarskih i komunikacionih tehnologija. Elektronika sa uspehom ulazi u sve funkcije automobila – upravljanje i kontrolu svih parametara u vezi sa vožnjom, navigacione i audio i video sisteme u njihovoj unutrašnjosti, čak se pojavljuju i mnogi modeli koji električnu energiju koriste i za pogon. Na taj način se, pored ostalih kvaliteta (brzina, efikasnost, jednostavnost korišćenja), odlikuju i znatnom prednošću u odnosu na druge konvencionalne energetske pogone u pogledu ekologije i zaštite čovekovog životnog prostora.

Jedan od najinteresantnijih i najbržih elektromobila zove se Tzero, a napravila ga je kompanija AC Propulsion iz Kalifornije. Osnovana je 1992. godine, a elektromobile proizvodi od 1997. Tzero je njen najnoviji model automobila namenjenog trkama. Napravljen je u atraktivnoj žutoj boji. Napaja se litijum-jonskim baterijama, koje mu omogućavaju da bez dopunjavanja pređe najviše do 300 milja (oko 480 km). Može se reći da se odlikuje dobrom startnošću pošto za 3,6 sekundi dostiže brzinu od 60 milja na čas (oko 100 km/h). Maksimalna brzina koju može da dostigne je oko 100 milja na čas (160 km/h). Motor je realizovan sa 200 ks.

Tzero je pre nekoliko meseci imao priliku da proveri sposobnosti na automobilskoj trci priređenoj upravo za vozila nastala kao produkt novih naprednih tehnologija. Trku pod nazivom Challenge Bibendum organizovala je poznata kompanija Michelin. Priređena je radi zabave, ali i analize ponašanja različitih novih tehnologija u automobilizmu. Učestvovala su vozila najvećih svetskih proizvođača sa tri kontinenta. Pokazalo se da su elektromobili u potpunosti spremni da izađu iz laboratorija svojih proizvođača i da startuju na trkama. Takođe se potvrdilo da se Tzero po svim karakteristikama i sposobnostima nalazi na samom vrhu.

Još uvek nije poznato kada će se Tzero pojaviti na tržištu i koliko će tačno koštati, ali se govori o okvirnoj ceni od oko 220.000 dolara. To je zaista visoka suma, ali ona nas ne može sprečiti da uživamo u njegovom atraktivnom izgledu – na slikama i prospektima, naravno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.