Eplovi korisnici potrošili 20 mlrd dolara na aplikacije

Korisnici Eplovih uređaja potrošili su prošle godine više od 20 milijardi dolara na kupovinu aplikacija u „Ap storu“ (App Store), a za vreme božićnih i novogodišnjih praznika su oborili rekord s vrednošću kupovina od 1,1 milijardi dolara, saopštio je američki tehnološki gigant.

Prvi dan Nove godine bio je najznačajniji u istoriji „Ap stora“, budući da su potrošaci ostavili u prodavnici više od 144 miliona dolara u periodu od samo 24 sata, prenosi britanski Tajm.

Viši potredsednik Epla koji sada vodi „Ap stor“, Filip Šiler, izjavio je da su kupci potrošili lani u toj prodavnici više od 20 milijardi dolara, što je duplo više nego 2013. godine.

Igrice, kao što je „Sukob klanova“ (Clash of Clans) i plaćene video striming usluge poput  Netfliksa i Hulua su među najuspešnijim aplikacijama u 2015. godini.

„Uzbuđeni smo što korisnici kupuju i koriste naše softverske proizvode za uređaje poput ajfona, ajpeda, mekintoša, epl voča i epl tv-a. Zahvalni smo svim diveloperima koji su kreirali najinovativnije aplikacije na svetu. Jedva čekamo da vidimo šta će nam doneti 2016“, rekao je Šiler.

Međutim, kada se odbiju svi porezi i dugovi, „Ap stor“ je tokom 2015. godine napravio „samo“ 6,0 milijardi dolara čistog profita.

Epl je od lansiranja „Ap stora“ 2008. godine do sada zaradio neverovatnih 40,3 milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.