Ericsson prvi put zabeležio gubitke

Posle više od 50 godina duge istorije kompanije, Ericsson je, prvi put, godinu okončao sa gubicima. Čitav telekomunikacioni sektor je u 2001. godini okusio krizu, koja nije zaobišla ni švedskog giganta koji je izgubio 2,3 milijarde evra. Nisu pomogla ni otpuštanja u poslednjem tromesečju 2001. godine (oko 20.000 radnika) i svođenje broja zaposlenih na 85.000. Pad prodaje je zabeležen i na tržištu mobilnih telefona, i telekomunikacione opreme, za koju operateri nisu mogli da izdvoje dovoljno novca.

Ericsson je u toku 2001. godine prodao 390 miliona mobitela, što je pokazalo da se predviđanja o zameni starih novim modelima nisu obistinila u dovoljnoj meri. Ipak, menadžment kompanije smatra da će prodaja njihovih modela porasti za 10% u 2002. godini, zahvaljujući pojavi telefona baziranih na GPRS i BlueTooth tehnologiji. Predviđa se da će u 2002. godini broj korisnika mobilnih telefona porasti za 20% do 25% (oko 200 miliona korisnika), što bi moglo da natera operatere na nova ulaganja u infrastrukturu – Ericsson bi u tom slučaju profitirao, jer drži 60% svetskog tržišta telekomunikacione opreme.

Direktor Kurt Helstrom (na slici) očekuje da će i u prvom tromesečju poslovati sa gubitkom – posle toga bi kompanija trebalo da se vrati na stari put, i nastavi tradiciju poslovanja „u plusu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.