U trendu

Evropski parlament nije zabranio kloniranje

U trenutku kada se vode žestoke polemike na temu „kloniranje ili ne“, i kada Vatikan i predsednik Buš osuđuju eksperimente sa kloniranjem ljudskog embriona, Evropski parlament, pomalo neočekivano, odbija da donese odluku o zabrani kloniranja ljudi. Takav predlog zakona je iznesen 29. novembra, ali je ubedljivom većinom odbačen (316:37 glasova).

Devet zemalja iz Evropske unije je već donelo takav zakon na državnom nivou, pa se čini nelogičnim njegovo odbacivanja na nivou čitave međudržavne zajednice. Takav stav bi mogao da znači da će Evropska unija ipak finansirati eksperimente u ovoj oblasti, bez obzira na to kakva će biti politika njenih članica po tom pitanju. Dobra vest za naučnike koji se bave ovom oblašću, a razočaravajuća za žestoke protivnike kloniranja ljudi, bilo ono regenerativno ili u terapeutske svrhe.

Istoga dana kada je Evropski parlament glasao, nemački Komitet za etička pitanja preporučio je dozvoljavanje uvoza embrionskih ćelija, a u svrhe istraživanja. U Nemačkoj je donesen zakon koji zabranjuje kloniranje embriona, ali Komitet smatra da bi nemačkim genetičarima trebalo omogućiti dalje eksperimentisanje u ovoj oblasti. Umesto da oni kloniraju embrione, i na taj način dobijaju embrionske ćelije potrebne za eksperimente, preporučuje se uvoz već postojećih ćelija, registrovanih u više laboratorija u svetu.

Kada je reč o Velikoj Britaniji, očekuje se da će 4. decembra biti izglasan zakon o zabrani kloniranja embriona i njihovom implantiranju u matericu radi rađanja, pri čemu neće biti zabranjeno kloniranje u terapeutske, tj. naučno-istraživačke svrhe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.