Excel – Tabela fudbalske lige

Pored toga što se Excel uglavnom koristi u ozbiljne svrhe (ekonomsko-finansijske), može da posluži i za praćenje rezultata „najbitnije sporedne stvari na svetu“, tj. fudbala (ili nekog drugog sporta). Ovim prilogom ćemo se bolje upoznati sa Excel-ovim formulama putem izgradnje tabele za praćenje jedne fudbalske lige. Tabela će da prati: pobede, nerešene rezultate i izgubljene utakmice.

Odmah ćemo početi sa kreiranjem tabele, pa pokrenite Excel.

  • U prvom redu, dajte neki naslov za tabelu, recimo „I liga“.
  • Kliknite u ćeliju A2 i ukucajte naslov „Timovi“.
  • U ćeliju B2 dodajte „Odigrano“.
  • U ćeliju C2 dodajte „Pobede“.
  • U ćeliju D2 dodajte „Nereljene“.
  • U ćeliju E2 dodajte „Izgubljeno“.
  • I na kraju, u ćeliju F2 dodajte „Poeni“.
U prvu ćeliju ispod naslova „Timovi“ dodajte naziv prvog tima, a ispod njega i drugi tim. U ovoj koloni ćete dodati sve nazive timova određene lige, a mi ćemo u primeru koristiti samo tri. Postavite pokazivač miša iznad kolona A i B, i kada se pojavi vertikalna linija dvostruko kliknite levim tasterom. Na ovaj način će se cela kolona raširiti prema veličini ćelije sa najširim sadržajem.

Kada smo napravili osnovu i dodali nazive timova, možemo formatirati tabelu (promeniti font, pozadinsku boju i dr). Potom dodajte u tabelu podatke: o pobedama, nerešenim i izgubljenim utakmicama. Za početak rezultate možete uneti iz novina, jer kasnije možete proveriti ispravnost formula koje ćemo dodati. Potom ćemo dodati prvu formulu, kliknite u prvu ćeliju ispod naslova „Odigrano“ i unesite sledeću formulu:


=C3+D3+E3

Na ovaj način ćemo sabrati broj pobeda, nerešenih i izgubljenih utakmica, i dobiti ukupan broj odigranih utakmica. Nakon unosa formule obavezno pritisnite taster „Enter“. Kliknite ponovo u ćeliju B3, i zapazite mali crni krstić u donjem desnom uglu ćelije. Kliknite levim tasterom na njega, i držeći taster povucite na dole, sve do poslednjeg reda sa sadržajem. Formula koju smo uneli u ćeliju B3 biće iskopirana u sve ćelije ispod i to sa odgovarajućim referencama (adresama ćelija).

Ostaje nam još formula za obračun bodova, u odnosu na ukupan skor pojedinog tima. Za obračun koristićemo standardni bodovni sistem: 3 boda za pobedu, 1 bod za nerešen ishod i nijedan za izgubljenu utakmicu. Ali u slučaju da se vaša liga ne igra po ovom bodovnom sistemu, biće vrlo lako da izmenite našu narednu formulu, i podesite je vašim uslovima. Kliknite u prvu ćeliju ispod naslova „Poeni“ i ukucajte sledeću fomulu:


=C2*3+D2

Šta smo uradili? Broj pobeda smo pomnožili sa 3 (tri) i sabrali tu brojku sa brojem nerešenih rezultata (1 nerešena – 1 bod), i dobili ukupan broj bodova. Preostaje vam samo da putem ručice za popunu, iskopirate datu formulu na sve ćelije ispod. Na ovaj način ste dobili vrlo dobar alat za praćenje rezultata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.