FBI protiv cyber-kriminala

Koliko štete nanosi cyber-kriminal? Grube procene govore o cifri od 1,6 biliona dolara godišnje. Impresivna brojka i veoma velika šteta potvrđuju da je cyber-kriminal danas ozbiljan problem s kojim se u koštac u sve većoj meri hvataju vlade, policija, sudovi. Internet kao mesto skoro idealno za nelegalne aktivnosti, vrlo teško kontrolisan i u mnogima zemljama još uvek bez odgovarajuće pravne regulative, je postao izuzetno primamljiv za razne oblike kriminala i nelegalnih aktivnosti.

FBI se suočava sa velikim porastom ilegalnih aktivnosti na mreži i trudi se da pronađe nove i efikasnije načine borbe. Godine 1998. godine je Biro istraživao oko 450 cyber-zločina, dok je krajem 2000. godine njihov broj dostigao čitavih 1.200. Ovakva situacija i sve veće materijalne štete su FBI navele na osmišljavanje novih strategija, od kojih je jedna i deljenje informacija između kompanija koje su napadnute od strane hakera ili, jednostavno, imaju neke informacije u vezi toga. Biro je shvatio da politika ćutanja koju su upražnjavale firme ne vodi nikud i da broj cyber-zločina raste, a kompanije se i dalje trude da sakriju prave podatke, strahujući od negativnog publiciteta i gubitka pozicija na tržištu. O ponašanju kompanija koje su napadnute i njihovoj politici ćutanja govori i članak Otkriveni brojevi 55.000 kreditnih kartica, koji je nedavno objavljen u ovoj rubrici. Primera ima mnogo, a ovo je samo jedan od njih.

Novi projekat borbe protiv cyber-zločina nosi ime InfraGard, a u njemu će besplatno moći da uzmu učešće sve kompanije koje to žele. Komunikacija između svih članova mreže, uključujući i FBI, će se odvijati preko šifrovanih email-ova i web-sajta kome će moći da pristupe samo članice. Ideja je da se učesnici u ovom informacionom „lancu“ brzo i pravovremeno informišu o novim hakerskim upadima, virusima ili drugim kriminalnim aktivnostima povezanim sa Internetom. Kompanije mogu da ostanu anonimne i ne moraju da dele sa ostalima poverljive podatke. Da li će taktika „zajedno smo jači“ uroditi plodom ili ne, pokazaće vreme.

Srodne teme:

 • Otkriveni brojevi 55.000 kreditnih kartica
 • Virusi sve brojniji
 • Noć živih mrtvaca
 • Srpski hakeri na sudu
 • Softverska policija u borbi protiv pirata
 • Hakerski upad u Microsoft-ovu mrežu
 • Kevin Mitnik kao savetnik za bezbednost
 • Koliko su sigurne elektronske banke?
 • Uhapšen „Vitez iz senke“
 • Tinejdžer koji je „zaradio“ 272.000 dolara

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.