U trendu

GameBoyzz orkestar

Četiri momka i dve devojke iz Poljske došli su na originalnu i zabavnu ideju da svoje GameBoy igračke konzole pretvore u muzičke instrumente. Tako je nastao projekat (i muzički sastav) pod nazivom GameBoyzz Orchestra. Zamišljen je kao živi audio-vizuelni nastup ove grupe maštovitih mladih ljudi. Orkestar planira da priredi pravi scenski nastup (performans) 15. novembra u Poljskoj (Vroclav), a zatim da nastupi u Parizu i Amsterdamu.

Motiv ove ideje je odsustvo bilo kakvih umetničkih elemenata pri korišćenju igračkih konzola. S obzirom na to da su generacije ovih mladih ljudi odrasle uz kompjutere, veliki deo svog vremena oni su provodili uz ove najvažnije uređaje savremenih tehnologija. Kada su po godinama i interesovanju prerasli kompjuterske igre, odlučili su da svoje „igračke“ upotrebe na sasvim drugačiji način, istovremeno uvedeći novinu i u muzičko-scenskim nastupima.

Koristeći skroman hardver i relativno jednostavan softver rešili su da GameBoy konzole pretvore u muzičke instrumente. Sa muzičke tačke gledišta, GameBoy konzola je slična sintisajzeru. Uz odgovarajući softver može dobiti zvuke koji odgovaraju različitim muzičkim instrumentima. Njihovo povezivanje takođe je vrlo jednostavno, a za upravljanje je dovoljno koristiti samo nekoliko dugmadi.

Tehnički, scenski nastup ovog neobičnog orkestra zahteva audio pojačivač, mikser, video-projektor, monitor i uređaj za napajanje (šest GameBoy konzola se podrazumeva). Tome se mogu dodati i još neki uređaji radi efikasnijeg nastupa – stroboskopske lampe i drugi uređaji za stvaranje svetlosnih efekata, generator dima i slično. Tada koncert može da počne – uz publiku, naravno, a među mladim ljudima sigurno će biti zainteresovanih za muzičke improvizacije ovog neobičnog orkestra.

GameBoyzz orkestar aktivan je još od 2001. godine. Dosad su svoje koncerte priređivali malom krugu ljudi, a sada u rešili da budu viđeni i u čitavoj Evropi. Pokrenuli su sopstveni Web sajt i na njemu objavili sve informacije o sebi, osnovne muzičke ideje i interesovanja, motive i planove za buduće nastupe. Ako ništa drugo, posetioci njihovog performansa bar će se dobro zabaviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.