Hakeri protiv elektrodistribucije

Energetska kriza koja je zahvatila Kaliforniju, umalo da poprimi mnogo ozbiljnije razmere. Naime, prema tvrdnjama lista Los Angeles Times, kineski hakeri su punih 17 dana napadali američke kompjutere koji upravljaju sistemom elektrodistribucije, a da to niko nije primetio.

Napadi su započeli 25. aprila i trajali sve do 11. maja, kada je otkriveno da hakeri pokušavaju da probiju zaštitu. Za metu napada izabrali su delove sistema u izgradnji, na kojima još uvek nije bio instaliran firewall. Da napad nije otkriven, hakeri bi prodrli u kompjutere kompanije Cal-ISO, koja kontroliše veći deo sistema za napajanje strujom u Kaliforniji.

Zvaničnici ove kompanije tvrde da sistem nije bio u opasnosti i da nikakve veće štete nisu pričinjene. Međutim, anonimni izvor je Los Angeles Times-u otkrio da su hakeri bili vrlo blizu preuzimanja kontrole nad čitavim sistemom, tj. isključenja struje u čitavoj Kaliforniji.

Istraga je otkrila da je napad došao iz Kine a preko američkih servera u Tulsi, Oklahomi i Santa Klari. Iako postoji mogućnost da se neki američki haker „prerušio“ u Kineza tako što je preuzeo kontrolu nad kompjuterima u Kini, smatra se da je napadima upravljano baš iz ove zemlje, i da su oni deo cyber-rata koji su Kinezi poveli protiv SAD-a posle prinudnog sletanja njihovog špijunskog aviona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.