U trendu

Hi-tech kabina za presvlačenje

Visoke tehnologije i „pametni“ uređaji okružuju nas sa svih strana. Prisustvo „pameti“ u telefonima, monitorima, računarima, robotima i drugim tehničkim napravama sasvim je očekivano. Međutim, „pamet“ se pojavljuje i tamo gde se to gotovo ne može ni zamisliti – u frižiderima, mašinama za pranje, odeći i obući. Još jedna neobična ideja te vrste dolazi iz britanske kompanije QinetiQ – „pametna“ kabina za presvlačenje. Ona pomaže pri uobičajenoj proceduri kupovine odeće u prodavnicama. Proba različitih modela vrlo je značajna, posebno za žensku populaciju, a „pametna“ kabina ima zadatak da pomogne kupcu prilikom izbora.

Raniji naziv kompanije QinetiQ je Defence Evaluation Research Agency. Pod tim imenom bavila se istraživanjima iz oblasti odbrane i oružja. Sa promenom naziva promenila je i interesovanje i delokrug rada. Njen novi sistem sadrži računar i šest kamera postavljenih u kabinu za presvlačenje. Uz to ide i odgovarajući softver, koji je zapravo i najzaslužniji za podelu saveta kupcima o izboru i kupovini odeće.

U prostoriji za presvlačenje kamere su instalirane tako da posmatraju figuru kupca iz različitih uglova. To su 3D digitalne kamere koje formiraju fotografije posmatranog objekta i beleže podatke o merama na više od hiljadu tačaka na njemu. Podaci se zatim šalju kompjuteru i aktivira se softver za procenu estetike posmatrane figure u odgovarajućoj odeći. Na osnovu procene, uređaj daje savete kupcu, čak mu i predlaže šta da odabere ukoliko mu ono što proba ne odgovara; na primer, može mu reći: „Izgledate predebeli u tome.“ Sumnjamo da će bilo koja dama posle tog komentara kupiti taj komad odeće.

Znatna prednost ovog sistema je i niska cena. To će verovatno biti odlučujuće za njegovu masovniju primenu. Kamere koje on koristi koštaju manje od 50 funti, dok je cena računarske konfiguracije i softvera standardna. U poređenju sa sistemima za lasersko skeniranje objekta to je neuporedivo manje, jer oni koštaju više od 20.000 funti.

Kompanija QinetiQ planira da nastavi sa radom na softverskim aplikacijama koje će imati praktičnu primenu sličnu ovoj. Njihov sledeći proizvod, kako najavljuju, mogle bi biti aplikacije za sigurnost i kontrolu pristupa prostorima. Sistem sličan ovome bio bi vrlo pogodan za to – dovoljno mu je da samo na trenutak „pogleda“ jednu osobu i zabeleži sve podatke o njoj. Toliko je siguran i detaljan u toj proceni da, kako kažu njegovi autori, može sa velikom sigurnošću da uoči razliku između naizgled potpuno identičnih blizanaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.