Itanium na tapetu

Da sve češće pominjano mišljenje, po kojem je Intel u svetu hardvera ono što je Microsoft u carstvu softvera, ima osnova, svedoči i slučaj koji je pred vama.

Kompanija Intergraph iz Hantsvila, Alabama, poznata po dizajnu grafičkih čipova, odlučila je nedavno da podnese tužbu protiv kompanije Intel. U tužbi se navodi da je Intel-ov 64-bitni procesor Itanium svojom arhitekturom narušio dva Intergraph-ova registrovana patenta.

Patenti se odnose na paralelno izvršavanje instrukcija (Parallel Instruction Computing, PIC), koje ubrzava rad procesora. Intergraph tvrdi da Intel-ova tehnologija eksplicitno paralelnog izvršavanja instrukcija (Explicitly Parallel Instruction Computing, EPIC) nedozvoljeno koristi njegove patente iz arhitekture PIC. Svoju tehnologiju PIC, Intergraph je razvio još 1992. godine za potrebe svog grafičkog čipa C5 Clipper, a patentirao ju je 1993. godine.

Navedeni patenti pokrivaju tehnike potrebne da se paralelizam koji je prepoznao kompilator kôda prenese na hardver, i nov pristup usmeravanja instrukcija bilo kojoj procesnoj jedinici. Intergraph tvrdi da su upravo ova dva patenta od krucijalnog značaja za performanse procesora Itanium.

Intel i Intergraph imaju, inače, bogatu istoriju parničenja.

Ove dve kompanije su radile zajedno od 1993. do 1996. na novom dizajnu čipa, ali je 1996. godine Intergraph saopštio da je Intel počeo sa zahtevima za besplatna prava na Intergraph-ove patente koje je već koristio u svojim procesorima.

Intergraph je, stoga, 1997. podneo tužbu u kojoj je ustvrdio da Intel krši antimonopolski zakon (da li vam ovo zvuči poznato?) i njegova patentna prava, koristeći, uz to, prinudu. Antitrustovska strana tužbe odbačena je u junu, dok se spor o kršenju patentnih prava koja je Intel koristio u svojim procesorima serije Pentium vodi i dalje.

Ova, poslednja u nizu tužbi, koju je Intergraph podneo Okružnom sudu istočnog Teksasa, sasvim je zasebna u odnosu na prethodne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.